CzłowiekEkologiaŚrodowisko

1 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Mleka

Mleko

1 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Mleka, którego celem jest propagowanie spożycia mleka i jego przetworów, poprzez prezentację ich walorów prozdrowotnych.

Warto więc przybliżyć korzyści, jakie dla naszego zdrowia przynosi codzienne spożywanie mleka i nabiału.

Produkty mleczne są bowiem pysznym elementem dobrze zbilansowanej diety, a także źródłem wielu witamin i mikroelementów.

Mleko jest niezwykle wartościowym elementem diety człowieka – odgrywa kluczową rolę przy budowie kości i regeneracji mięśni, dostarczając wielu składników odżywczych.

Według europejskich zaleceń konsumpcji mleka i produktów mlecznych, każdy dorosły powinien spożywać około 200 ml mleka, 125 g jogurtu i 20 – 30 g sera dziennie1.

Jakie są kluczowe powody, dla których warto spożywać mleko i nabiał?

• Są istotnymi elementami piramidy żywieniowej – według zaleceń lekarzy i dietetyków spożycie produktów mlecznych jest kluczowe do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nabiał znajduje się na czwartym stopniu piramidy Instytutu Żywności i Żywienia i powinien być spożywany 2 – 3 razy dziennie. Nie należy zapominać też, że pitne produkty nabiałowe doskonale nawadniają organizm.

• Stanowią źródło witamin i mikroelementów – nabiał jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i żelazo, a także zawiera witaminy A, D, E i K. Spożywanie produktów mlecznych zgodnie z zaleceniami pozwala pokryć niemal 100% dziennego zapotrzebowania na wapń.

• Mają wysoką zawartość białka – występujące w produktach mlecznych białko jest źródłem aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które muszą być dostarczane w żywności. Wysokobiałkowe produkty nabiałowe jak np. twaróg, czy Serek Wiejski wysokobiałkowy stanowią też wartościową przekąskę przed i po wysiłku, wspomagając regenerację i budowę mięśni.

• Mogą być zdrowym deserem – gdy pomiędzy posiłkami czy podczas wykonywania codziennych aktywności pojawia się lekki głód, warto wybrać nabiałowe przekąski o prostym składzie i deserowym smaku.

• Są wartościową przekąską również dla osób z nietolerancją laktozy – miłośnicy produktów mlecznych, którzy nie mogą spożywać laktozy, mają również możliwość korzystania z naturalnych właściwości nabiału, sięgając po produkty takie jak mleko lub Serek Wiejski bez laktozy, czy też pożywny i smakowity Koktajl z białkiem serwatkowym, który doskonale odżywia i regeneruje.

Światowy Dzień Mleka, to zatem dobra okazja, aby przypomnieć o produktach nabiałowych.

Mleko i sery kojarzą się nam głównie z obfitością wapnia i białka. I słusznie – już dwie szklanki mleka lub 30 g sera żółtego wystarczą, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowane organizmu na wapń.

Jednak to nie wszystko, w mleku i wyrobach mlecznych znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, a także składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, cynk.

Mleko m.in. zmniejsza ryzyko osteoporozy, korzystnie wpływa na układ krążenia i – według najnowszych badań – poprawia pamięć.

Co jednak robić, jeśli nie możemy pić mleka z powodu uczulenia na zawarte w nim białko lub z powodu nietolerancji laktozy?

Chociaż problem uczulenia dotyczy niespełna 2 proc. populacji świata, w tym ok. 15 proc. Polaków, to już nietolerancję laktozy stwierdza się u większej liczby osób (ok. 1/3 dorosłych Polaków).

Dla osób z zaburzeniami trawienia laktozy lub nielubiących mleka alternatywą może być żółty lub biały ser.

Trzeba jednak pamiętać, że twaróg w dużym stopniu jest pozbawiony cennych składników odżywczych, gdyż przechodzą one w procesie technologicznym do serwatki (traci ok. 80 proc. wapnia zawartego w mleku).

Mniejsze straty są przy produkcji sera żółtego, który zawiera ok. 6 razy więcej wapnia niż ser twarogowy.

Szklankę mleka można też zastąpić kefirem, jogurtem lub maślanką.

Nabiał jest więc cennym uzupełnieniem diety zarówno dzieci, jaki i dorosłych.

Na rynku dostępny jest szeroki wybór wariantów i smaków produktów mlecznych, więc każdy z łatwością znajdzie coś dla siebie.

Produkty nabiałowe, dzięki swojej uniwersalności mogą stanowić samodzielny posiłek, słodką przekąskę lub bazę do przygotowywania wielu wyśmienitych potraw: zup, sałatek czy sosów.