
Według badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców istnieje coś takiego jak „ślepota roślin”. W tym artykule naukowcy omawiają przyczyny i lekarstwa znalezione w ich badaniach.
Stan znany jako „ślepota roślin” jest spowodowany brakiem kontaktu z naturą i można go wyleczyć dzięki częstej bliskości poprzez zajęcia, takie jak poszukiwanie dzikiej żywności.
Z badania wynika, że brak zrozumienia i docenienia lokalnej flory nie jest cechą charakterystyczną człowieka, ale raczej wynika z niewystarczającej ilości czasu spędzanego z roślinami. Prowadzi to do powszechnego błędnego przekonania, że rośliny wydają się „mniej żywe” w porównaniu ze zwierzętami.
Aby przerwać cykl zróżnicowanej świadomości roślin, naukowcy twierdzą, że ludzie muszą być narażeni na różnorodne biologicznie środowiska i zmienić swoje postrzeganie wartości roślin. Cywilizacje miejskie wykazują dobrze udokumentowaną roślinną ślepotę, która oznacza utratę entuzjazmu i świadomości roślin w porównaniu ze zwierzętami, raporty Industry Update .
Ślepota roślin
Według dr Bethan Stagg z University of Exeter i profesora Justina Dillona z University College London ludzie stają się bardziej świadomi roślin, kiedy wchodzą z nimi w interakcję i w sposób odpowiedni dla ich codziennego życia.
W latach 1998-2020 badacze przeanalizowali 326 artykułów opublikowanych w czasopismach naukowych. Większość badań wykazała, że ludzie byli bardziej zainteresowani, zwracali uwagę i zapamiętywali informacje o zwierzętach.
Nie udowodniono, że ślepota roślin jest cechą, z którą ludzie się rodzą; raczej poważnie ograniczony kontakt z naturą w społeczeństwach zurbanizowanych wydawał się być źródłem problemu. Można by tego uniknąć, gdyby ludzie mieli regularny kontakt z roślinami.
Według badań spadek odpowiedniego wcześniejszego doświadczenia z roślinami uruchamia błędne koło nieuwagi. Pomocne w tym mogą być doświadczenia z jadalnymi i praktycznymi roślinami w lokalnych środowiskach.
Według badań dzieci często myślą, że rośliny są mniej lepsze od zwierząt, zwłaszcza gdy są młode i mają trudności z rozpoznaniem szerokiej gamy gatunków.
Zarówno nauczyciele, jak i uczniowie zgłaszali różne poziomy wiedzy o roślinach, zwłaszcza nauczyciele szkół podstawowych bez stopnia naukowego.
Problemy urbanizacyjne
Według badań starsi ludzie mają większą wiedzę na temat roślin, ponieważ częściej doceniają aktywność na świeżym powietrzu.
W 35 badaniach stwierdzono, że urbanizacja lub modernizacja miały szkodliwy wpływ na wiedzę o roślinach. Przydatność żerowania roślin została zmniejszona przez większą zależność od usług miejskich i gospodarki gotówkowej. Ilość czasu dostępnego do spędzenia na świeżym powietrzu została zmniejszona przez pracę i szkołę. Czynniki te zmniejszyły również czas spędzany przez rodzinę, co miało negatywny wpływ na werbalne przekazywanie wiedzy o roślinach młodszym i starszym krewnym.
Stagg powiedział, że zamiast bariery poznawczej w wizualnym postrzeganiu roślin, ludzie mieszkający w krajach wysoko uprzemysłowionych mają deficyt uwagi roślin spowodowany spadkiem odpowiedniej ekspozycji na rośliny.
Ze względu na zależność od zasobów naturalnych mieszkańcy obszarów wiejskich krajów o niskich i średnich dochodach częściej posiadali wysoki poziom wiedzy o roślinach. Co ciekawe, jeśli społeczności nadal mają bezpośredni kontakt ze środowiskiem bioróżnorodnym, rozwój gospodarczy nie zawsze prowadzi do utraty tej wiedzy.
Korzyści z żerowania dzikich roślin
Zaznaczyła, że kluczem jest pokazanie, że istnieją pewne bezpośrednie korzyści z roślin dla ludzi, w przeciwieństwie do korzyści pośrednich wynikających z ich zastosowania w przemyśle i farmaceutyce czy korzyści dla odległych, tradycyjnych społeczeństw. Poziom wiedzy botanicznej młodszych pokoleń jest bezpośrednio skorelowany z tym, jak użyteczna jest dla nich ta wiedza.
Stagg powiedział, że żerowanie na dzikich roślinach ma w tym względzie duży potencjał, zarówno jako sposób na zapoznanie ludzi z różnymi gatunkami, jak i sposób na powiązanie ich z niektórymi „nowoczesnymi” zastosowaniami zdrowotnymi, kulturalnymi i rekreacyjnymi, Sci Tech Dzienne raporty.
Badanie przeprowadzone przez Stagga i Dillona zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie Plants People Planet.
Opracowanie: irme.pl