NaturaŚrodowisko

Nowe badania ujawniają, że ocieplenie i zakwaszenie oceanów mogą wpływać na zawartość składników odżywczych w sieci pokarmowej organizmów morskich

Nowe badanie wykazało, że ocieplenie i zakwaszenie oceanów może wpływać na jakość odżywczą sieci pokarmowej organizmów morskich. Potencjalna zawartość składników odżywczych o niższej jakości może zakłócić morską sieć troficzną.

Zmiany klimatu i globalne ocieplenie są głównymi problemami grup ekologicznych i naukowców, powodując ocieplenie oceanów. Pogarszająca się zmiana klimatu spowodowana działalnością człowieka przyczynia się do szkodliwych skutków dla środowiska.

Organizacja Narodów Zjednoczonych wyjaśniła, że ocean przoduje w walce ze zmianami klimatycznymi, będąc głównym pochłaniaczem dwutlenku węgla pochłaniającym ciepło z emisji gazów cieplarnianych.

Ocieplenie oceanów i zakwaszenie

Dane wykazały, że światowe oceany pochłonęły prawie 90 procent ciepła z pogarszającej się emisji gazów cieplarnianych. Rosnące temperatury oceanów mogą mieć katastrofalny wpływ na różnorodność biologiczną mórz i potencjalne topnienie lodu.

Z drugiej strony Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych (EPA) wyjaśniła, że oceany pochłaniają więcej ciepła w miarę pogarszania się zmian klimatycznych. Może to spowodować wzrost temperatury powierzchni mórz, co może wpłynąć na różnorodność biologiczną mórz i większy rozwój burz w tropikach.

Ostatecznie ocieplenie oceanów może spowodować wzrost poziomu mórz, zniszczenie morskiej różnorodności biologicznej i morskie fale upałów.

Tymczasem EPA dodała, że rosnąca kwasowość oceanu może zmienić chemię wód, wpływając na życie morskie. Koralowce, skorupiaki i inne zwierzęta wodne będą cierpieć z powodu rosnącej kwasowości oceanów.

Wpływ na morską sieć troficzną

Nowe badania wykazały, że ocieplenie i zakwaszenie oceanów może wpływać na wartość odżywczą morskiej sieci troficznej. Badacze zbadali wpływ na zawartość składników odżywczych w kokolitoforach.

Badanie zostało opublikowane w Limnology and Oceanography i jest dostępne do przeczytania w witrynie internetowej Phys.org.

Coccolithophores są ważnym pokarmem w morskiej sieci pokarmowej dla gatunków zooplanktonu. Może dostarczać organizmom wodnym energii w postaci lipidów. Mówi się, że jest ważny w oceanach, gdzie odżywianie jest niewielkie lub rzadkie.

Główny autor badania, Robert Johnson, wyjaśnił, że Coccolithophores są ważne. Gatunek jest mikroskopijny, ale jest niezbędnym źródłem pożywienia. Johnson jest również badaczem ICTA-UAB.

W rezultacie naukowcy zbadali wpływ zakwaszenia i ocieplenia oceanów spowodowanego zmianą klimatu. Przyjrzeli się wpływowi Coccolithophores na zawartość składników odżywczych. W rezultacie naukowcy zbadali wpływ zakwaszenia i ocieplenia oceanów spowodowanego zmianą klimatu. Przyjrzeli się wpływowi Coccolithophores na wartość odżywczą.

W rezultacie badacze eksperymentowali z warunkami klimatycznymi, w jakich może zaznać wspomniany gatunek. Badanie wykazało, co następuje:

  • Naukowcy odkryli, że dostępność lipidów wzrosła w warunkach ocieplenia oceanów. Jednak naukowcy odkryli, że wzrost zmniejszył wzrost lipidów.
  • Naukowcy dodali, że zawartość składników odżywczych została zmniejszona.
  • Badanie wykazało również, że coccolithophores mogą przenosić się w inne miejsca z lepszymi warunkami do rozwoju.
  • Naukowcy zauważyli, że może to mieć wpływ na morską sieć troficzną w zależności od wspomnianego gatunku.

Według badań przeprowadzili je naukowcy z: ICTA-UAB (Instytut Nauk o Środowisku i Technologii Universitat Autónoma de Barcelona) Stacja morska Roscoff we Francji (we współpracy).


Opracowanie: irme.pl