CzłowiekEkologiaKlimat

Jak różne strategie żywieniowe mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi

Zmiana klimatu jest coraz większym problemem na całym świecie, ale co możemy zrobić, aby z nią walczyć? Okazuje się, że częścią odpowiedzi może być nasza dieta! Różne strategie żywieniowe mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi. Od diet roślinnych po ograniczanie marnotrawstwa żywności — rozwiązania te oferują nowy sposób radzenia sobie z tym problemem.

Jedzenie wegetariańskie

Żywność pochodzenia roślinnego skutecznie zmniejsza emisje związane z produkcją żywności oraz użytkowaniem gruntów i wody. Organizm ludzki może dobrze prosperować na diecie wegetariańskiej, jeśli jest zbilansowana i dostarcza odpowiednich składników odżywczych. Wewnętrzne mechanizmy organizmu są lepiej przygotowane do przetwarzania żywności pochodzenia roślinnego niż białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Tym samym wpływ diety wegańskiej na zdrowie jest niezaprzeczalny.

Ponadto wegetarianizm zmniejszył prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca (typu 2), choroby serca i niektóre rodzaje raka. Ponadto diety wegetariańskie na ogół wymagają znacznie mniej zasobów do produkcji w porównaniu z żywnością pochodzenia zwierzęcego, taką jak mięso i produkty mleczne. Zatrzymuje wzrost gazów cieplarnianych uwalnianych do atmosfery, co ogólnie prowadzi do zdrowszego środowiska.

Zmniejszenie marnowania żywności

Ograniczenie marnotrawienia żywności jest podstawową strategią walki ze zmianami klimatycznymi, ponieważ zmniejszy wykres emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Kiedy odpady żywnościowe rozkładają się na wysypiskach, wytwarzają metan, potężny gaz cieplarniany ponad 20 razy silniejszy niż dwutlenek węgla. Ponadto opakowania z tworzyw sztucznych są jedną z głównych przyczyn marnowania żywności.

Chociaż jako rozwiązanie sugerowano biotworzywa, nie mogą one rozwiązać problemu ze względu na wysokie koszty produkcji i inne przyczyny. Kluczem jest przeniesienie punktu ciężkości z opakowań z tworzyw sztucznych na znalezienie bardziej zrównoważonych alternatyw. Aby to zrobić, producenci żywności i sprzedawcy detaliczni muszą współpracować, aby zmienić swoje strategie pakowania.

Inne strategie ograniczania marnowania żywności obejmują kupowanie tego, czego potrzebujesz, właściwe przechowywanie żywności i wykorzystywanie resztek, zanim się zepsują. Ponadto z resztek warzywnych można zrobić kompost do ogrodnictwa, dostarczając nawozu organicznego bogatego w minerały i pożyteczne drobnoustroje.

Unikanie przetworzonej żywności

Wpływ przetworzonej żywności na środowisko jest często pomijany, ale niesie ze sobą zdumiewające konsekwencje. Z jednej strony przetworzona żywność jest na ogół bogata w kalorie i tłuszcze, co prowadzi do złego spożycia, co może pogorszyć stan zdrowia. Z drugiej strony ślad węglowy przetworzonej żywności jest również znacznie wyższy niż w przypadku całej żywności, ponieważ do jej wyprodukowania potrzeba więcej energii i zasobów.

Ponadto przetworzona żywność zawiera wiele dodatków, konserwantów i sztucznych aromatów pochodzących z procesów intensywnie wykorzystujących paliwa kopalne. Mogą one zwiększyć zanieczyszczenie powietrza i wody, jeśli nie zostaną prawidłowo usunięte. Zmniejszenie spożycia przetworzonej żywności może pomóc w ograniczeniu tych szkód środowiskowych.

Jedną ze strategii dietetycznych pomagających osiągnąć równowagę środowiskową jest  przerywany post , który polega na jedzeniu tylko w określonych przedziałach czasowych. Powstrzymując się od jedzenia poza tymi oknami, ludzie mogą ograniczyć spożycie przetworzonej żywności. Dodatkowo, wynikające z tego ograniczenie kalorii może skutkować lepszymi korzyściami zdrowotnymi.

Jedzenie żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna odgrywa kluczową rolę w ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych. Badania sugerują, że praktyki rolnictwa ekologicznego mogą zmniejszyć bezpośrednie emisje z nawozów, pestycydów i paliw nawet o 50%. Ponadto rolnictwo ekologiczne może działać na rzecz redukcji emisji pośrednich poprzez zmiany użytkowania gruntów, takie jak sekwestracja węgla w glebie, ograniczona orka i zwiększony płodozmian.

Tym samym jest bardziej przyjazny dla środowiska i zdrowy, ponieważ zawiera mniej syntetycznych nawozów sztucznych i pestycydów. Ponadto może pozytywnie wpływać na różnorodność biologiczną, jakość wody i powietrza oraz stan gleby. Chociaż żywność ekologiczna ma wyższy koszt niż żywność uprawiana konwencjonalnie ze względu na pracochłonny charakter rolnictwa ekologicznego, tę wysoką cenę można zrekompensować poprzez ograniczenie marnotrawienia żywności, wspieranie lokalnych i ekologicznych rolników oraz uprawę owoców i warzyw.

Wybór zrównoważonych owoców morza

Owoce morza są jednym z ważnych źródeł białka, na którym polega wielu ludzi na całym świecie. Według statystyk (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)) nawet 90 procent zasobów rybnych jest zagrożonych z powodu przełowienia i destrukcyjnych praktyk połowowych. Ponadto zmiana klimatu dodatkowo wpływa na zasoby dostępne w naszych oceanach.

Osoby fizyczne mogą dokonywać bardziej świadomych wyborów podczas spożywania owoców morza w celu zwalczania tych problemów.

Kupując owoce morza, ludzie powinni szukać odmian poławianych w sposób zrównoważony. Oznacza to, że gatunek został odłowiony ze źródeł, w których ryby mogą się regenerować i zostanie zastąpiony nowymi. Konsumenci powinni również szukać etykiet na produktach z owoców morza, które promują metody połowów dziko żyjących lub przyjaznych dla oceanów oraz te zatwierdzone przez Marine Stewardship Council. Ponadto ważne jest, aby unikać niektórych gatunków ryb zagrożonych przełowieniem, takich jak tuńczyk błękitnopłetwy i dorsz atlantycki.

Minimalizacja spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego

Zmniejszenie globalnej konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego może znacząco wpłynąć na emisje gazów cieplarnianych i użytkowanie gruntów. Wynika to z faktu, że produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego wymaga ogromnych ilości ziemi, energii, wody i innych zasobów.

Spożywanie mniejszej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego jest również korzystne dla zdrowia osobistego. Badania wykazały, że diety roślinne są również powiązane z niższym poziomem tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu niż te, które zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie mniejszej ilości produktów zwierzęcych może również uodpornić organizm na niektóre nowotwory, takie jak rak jelita grubego.

Dla tych, którzy nie są gotowi na całkowite przejście na weganizm, istnieją inne możliwości ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Pomysły takie jak poniedziałki bez mięsa lub jeden posiłek roślinny to sposoby na ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego bez całkowitej rezygnacji z mięsa.

Wniosek

Kiedy weźmie się pod uwagę stale rosnącą rzeczywistość zmian klimatu, staje się jasne, że strategie żywieniowe mogą odgrywać kluczową rolę. Właściwa strategia dietetyczna pomoże zmniejszyć ślad węglowy jednostki, jednocześnie pomagając szerszemu środowisku w dłuższej perspektywie poprzez ograniczenie produkcji żywności. W ten sposób, przy właściwych wyborach żywieniowych, jednostki mogą dokonać zmian, aby pomóc chronić naszą planetę i jej zasoby.

Jednak kluczem jest zrównoważenie spożywania pożywnej i zdrowej diety oraz świadomość jej wpływu na środowisko.


Opracowanie: irme.pl