Powszechne epidemie szkodników będą się rozwijać w wyniku braku równowagi występującego w ekosystemie, spowodowanego przez zmiany klimatyczne spowodowane przez człowieka.
Zmiana klimatu spowodowana przez człowieka
Przewiduje się, że skutki zmiany klimatu spowodowanej przez człowieka spowodują chaos wśród owadów na całej planecie. Delikatne powiązania, jakie mają z roślinami i innymi gatunkami owadów, mogą zostać zerwane przez zmiany temperatury, co może prowadzić do powszechnych epidemii szkodników.
Według Brewer International epidemia szkodników owadzich charakteryzuje się znaczną i nieregularną populacją szkodników owadzich. Mają one miejsce, gdy populacja szkodników drastycznie przekracza stan równowagi ogólnej i zagraża celom człowieka.
Przewiduje się, że na populacje owadów i ich interakcje z cyklami życiowymi roślin, od których zależą, będą miały wpływ rosnące temperatury spowodowane zmianami klimatycznymi, co może ostatecznie doprowadzić do wyginięcia ważnych gatunków.
Według Thomasa Powella, asystenta profesora nauk biologicznych na Uniwersytecie Stanowym w Nowym Jorku, zmiana klimatu będzie miała różny wpływ na populacje owadów i całe ekosystemy. Powell jest współautorem badania.
Brak równowagi w ekosystemach
Naukowcy odkryli, że w zależności od tego, jak adaptowalny jest gatunek owada, równowaga między gatunkami owadów a drapieżnymi osami, które się nimi żywią, może zostać zaburzona przez zmianę klimatu. Niestety dla ludzi, najbardziej odpornymi gatunkami są często gatunki szkodników, takie jak szarańcza lub chrząszcze ips, podczas gdy gatunki, które je regulują, zazwyczaj nie są tak wytrzymałe.
Powell stwierdził, że zdolność tych maleńkich, ale znaczących os do zmiany ich rozmieszczenia w odpowiedzi na zmiany klimatyczne lub oddzielenie sezonowego czasu między pasożytami a ich żywicielami może spowodować powszechne wybuchy szkodników, które są normalnie kontrolowane ekologicznie przez te osy.
Reakcja łańcuchowa zmian klimatu
W swoich badaniach naukowcy przyjrzeli się, w jaki sposób zmiany temperatury wpłynęły na dwie populacje much głogowych. W latach pięćdziesiątych XIX wieku jedna grupa nadal spożywała owoce głogu, podczas gdy druga przestawiała się na jabłka. Ta zmiana w pożywieniu wpłynęła na ich cykle reprodukcyjne i pasożytnicze osy, które żywią się larwami much głogowych.
Zjadacze głogu byli bardziej odporni na wahania temperatury, zgodnie z modelami klimatycznymi prowadzonymi przez naukowców. Jednak z powodu braku zmienności genetycznej zjadacze jabłek zaczęli oddalać się od drzew. Ciepło miało niewielki wpływ na cykle życiowe pasożytniczych os, co czyniło je niekompatybilnymi z muchami głogowymi i innymi gatunkami ofiar.
Odkrycia te sugerują, że osy pasożytnicze, które są niezbędne do zwalczania owadów żywiących się roślinami, mogą być podatne na zmiany klimatyczne. Takie zmiany w stosunkach między gatunkami mogą mieć szerokie konsekwencje. Znalezienie gatunków najbardziej dotkniętych jest trudne, ponieważ nawet subtelne zmiany w preferencjach żywieniowych mogą osłabić zdolność gatunku do wytrzymywania zmian temperatury.
Najbardziej Fit
Powell twierdzi, że gatunki, które już doświadczają utraty siedlisk, fragmentacji i zmian w użytkowaniu gruntów, mogą mieć największe trudności z przystosowaniem się do naszego szybko zmieniającego się środowiska.
Według Alycii Lackey, profesora ekologii owadów na Uniwersytecie w Louisville, niektóre gatunki radzą sobie lepiej w cieplejszym klimacie, ponieważ mogą rozwijać się szybciej, wydawać więcej pokoleń potomstwa w ciągu roku lub mieć dostęp do większej ilości pożywienia. Lackey jest współautorem artykułu.
Bardziej przystosowane do zmian klimatu będą gatunki o dużej tolerancji na wahania temperatury i te, które będą w stanie przetrwać wyższe średnie temperatury lub większe fale upałów.
Epidemia szkodników
Wiele gatunków może ucierpieć, w tym niektóre, które są niezbędne dla funkcjonowania naszej gospodarki.
Lacky przytoczył fakt, że wiele zapylaczy, takich jak pszczoły, motyle i ćmy, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia naszych upraw i przyjemności płynącej z naszego naturalnego środowiska, a zmiany klimatu stanowią poważne zagrożenie dla tych gatunków. Z drugiej strony liczne szkodniki upraw mogłyby sobie radzić lepiej w wyniku zmiany klimatu, jeszcze bardziej zagrażając produkcji rolnej.
Zdaniem naukowców ograniczenie tempa zmian klimatycznych jest jedną ze strategii ograniczania tych skutków dla owadów, donosi Newsweek.
Badanie przeprowadzone przez Powella, Lackeya i ich zespół zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie Ecology Letters.
Opracowanie: irme.pl