NaturaPrzyrodaŚrodowisko

Gołąb żałobny – popularny ptak wędrowny w Ameryce Północnej

Gołąb żałobny sfotografowany w Christoval w Teksasie
Zdjęcie: Joel Sartore, National Geographic Photo Ark

Gołąb żałobny, to jeden z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych gołębi w Ameryce Północnej, gołębie żałobne można znaleźć od południowej Kanady po środkowy Meksyk.

Nazwany ze względu na charakterystyczną, smutną pieśń, te współrodzicielskie ptaki składają do sześciu lęgów każdego roku ze względu na wysoką śmiertelność ich piskląt.

Gołębie żałobne to średniej wielkości ptaki o szczupłych ciałach, cienkich szyjach i długich, zwężających się ogonach, które pozwalają im latać z prędkością do 55 mil na godzinę.

Upierzenie głowy i szyi tego ptaka jest stonowane różowo-brązowe, a jego skrzydła są szarobrązowe z ciemnymi plamami. Ma czarną kropkę poniżej i za oczami oraz odważne białe końcówki na wszystkich piórach poza centralnym ogonem. Samców i samic nie można łatwo odróżnić po ich upierzeniu, ale osobniki młodociane są ciemniejsze z białymi znaczeniami na końcach piór, przypominającymi łuski.

Dieta

Gołębie żałobne żerują od świtu do zmierzchu, zjadając codziennie do 20 procent ich masy ciała.

Chociaż wolą pozostać blisko domu, mogą podróżować do 30 mil w poszukiwaniu jedzenia.

Żywią się głównie nasionami, a także trawami, chwastami i owadami.

Ich miękkie dzioby nie mogą rozłupywać nasion, więc połykają je w całości wraz z piaskiem lub żwirem, aby wspomóc trawienie.

Siedlisko

Wszystkie pięć podgatunków gołębi żałobnych występuje w całej Ameryce Północnej. Podczas gdy w niektórych południowych regionach populacje zamieszkują przez cały rok, te ptaki wędrowne zwykle kierują się na południe na zimę.

Gołębie żałobne prawdopodobnie rozkwitły po tym, jak europejscy osadnicy przybyli do Ameryki Północnej i zaczęli oczyszczać ziemię.

Ptaki te cenią sobie dobrą widoczność i unikają gęstych lasów.

Są powszechnie spotykane na obszarach rolniczych i podmiejskich i lubią przysiadać na przewodach telefonicznych.

Połączenie

Podstawową pieśnią gołębicy żałobnej – charakterystycznym, żałosnym wołaniem znanym jako „okoń gruchanie” – jest dwusylabowe gruchanie, po którym następują dwa lub trzy głośniejsze gruchanie: „Guu-woo, łuu, łu, łu”.

Samce wzywają partnera, podczas gdy samice odpowiadają tak cicho, że mogą nie być słyszalne. Po kryciu samce śpiewają, aby odstraszyć rywali.

Te gołębie są również znane z głośnego gwizdu powietrza przelatującego przez ich skrzydła podczas startu i lądowania. Dźwięk kojarzy się z zalotami i służy do ostrzegania innych ptaków przed niebezpieczeństwem.

Kojarzenie i reprodukcja

Aby zwabić partnerkę, samiec grucha i leci w owalny wzór, głośno machając skrzydłami, po czym zbliża się do niej na ziemi, kłaniając się i nadymając klatkę piersiową. Po kryciu para wybiera miejsce gniazdowania na drzewie, krzewie, na ziemi, a nawet w sztucznej konstrukcji, takiej jak ganek lub taras. Samiec przynosi samicy gałązki, która buduje gniazdo. Gniazda są tak rzadkie, że jaja są często widoczne od dołu.

W każdym sprzęgle są dwa jajka. Pierwszy kładzie się dwa dni po skończeniu gniazda, a drugi dwa dni później. Ptaki dzielą obowiązki rodzicielskie: samiec wysiaduje jaja w ciągu dnia, a samica w nocy. Po dwóch tygodniach pisklęta – zwane squabs – rodzą się nagie, ślepe i całkowicie bezradne.

Rodzice karmią je zwróconym, tłustym, bogatym w białko płynem zwanym mlekiem zbożowym przed odsadzeniem ich na nasiona. Młode opuszczają gniazdo po około dwóch tygodniach od wyklucia, ale pozostają w pobliżu przez kolejny tydzień lub dwa na karmienie, zwykle przez ojca. Tymczasem samica przygotowuje się do złożenia kolejnego lęgu.

Zagrożenia

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody gołąb żałobny ma status ochrony „najmniejszej troski”. Mają krótką żywotność i wysoką śmiertelność.

Drapieżniki, takie jak węże, psy, koty, szopy i ptaki drapieżne, mogą stanowić dla nich zagrożenie. Łowcy zwierzyny i ekstremalne warunki pogodowe również mogą być niebezpieczne: burze wysadzają gniazda z drzew, a ulewny deszcz może zabić pisklęta i dorosłe osobniki.

Ponieważ tylko 20 do 30 procent piskląt przeżywa ostatni rok, gołębie żałobne wychowują aż sześć lęgów rocznie.

###

irme.pl

Współpraca: National Geographic