KlimatPrzemysłŚrodowisko

Badania pokazują, że zmiany klimatyczne i globalne ocieplenie wpływają na inflację, powodując wzrost cen żywności na świecie

Foto: ©Peggy_Marco/pixabay.com

Nowe badanie sugeruje, że wpływ, jaki rosnące globalne temperatury mogą mieć na przemysł rolniczy i światową inflację, z pewnością spowoduje jeszcze większy wzrost kosztów żywności.

Zmiany klimatu i ocieplenie wpływają na ceny żywności

Raport opublikowany w czasopiśmie Communications Earth & Environment wykazał, że zmiany średnich miesięcznych temperatur mają największy i najbardziej spójny związek z danymi dotyczącymi produktywności i inflacji .

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu w Niemczech przyjrzeli się historycznym cenom żywności w różnych kategoriach towarów spożywczych w krajach na całym świecie, aby zbadać, w jaki sposób wahania różnych warunków klimatycznych wpływały w przeszłości na inflację żywności, a także konsekwencje przyszłych zmian klimatycznych.

Ocenili miesięczne ceny różnych towarów i usług w 121 krajach w latach 1996–2021, a także warunki meteorologiczne, jakich doświadczały te kraje.

Naukowcy szukali zależności między cenami żywności a jej cechami, w tym średnią miesięczną temperaturą, zmiennością temperatury oraz wskaźnikami suszy i ekstremalnych opadów. Około miesiąc później odkryli silny związek między średnią temperaturą a cenami żywności.

Eksperci zbadali zjawisko nadmiernych upałów w lecie w roku 2022 w Europie i odkryli, że inflacja cen żywności wzrosła na całym kontynencie o 0,43–0,93%. Według aktualnych prognoz ocieplenia do r. 2035 zjawisko to ulegnie pogorszeniu o 30–50%.

Przeczytaj także: Rekord goni rekord. Kolejny pokazuje, że globalne zmiany klimatu dotyczą również Polski

Wyższe niż przeciętne temperatury zimowe w lokalizacjach na północ od 40 stopni szerokości geograficznej, w tym w Nowym Jorku, Madrycie i Pekinie, spowodowały niższe ceny żywności. Jednak latem na całym świecie ponadprzeciętne temperatury spowodowały wzrost cen żywności.

„Kiedy ceny wzrosną w wyniku jednego z tych szoków, pozostaną wyższe przynajmniej przez resztę roku” – powiedział Maximilian Kotz z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu w Niemczech.

Przeczytaj także: Susza w Hiszpanii: ekstremalne upały i suche warunki mogą jeszcze bardziej podnieść ceny żywności w Europie

Globalne Południe

Inflacja spowodowana klimatem dotknie zarówno kraje o wysokich, jak i niskich dochodach, ale kraje globalnego Południa, zwłaszcza Afryka i Ameryka Południowa, odczują to nieproporcjonalnie.

Ponieważ znaczna część globalnego południa cierpi z powodu jednych z najwyższych temperatur, wpływ zmiany klimatu na dostawy żywności w tych miejscach będzie znacznie większy.

„Są bliżej wyższych temperatur, przy których dalszy wzrost temperatur zaczyna być szkodliwy, szczególnie dla większości upraw” – powiedział Kotz.

Na wyższych szerokościach geograficznych wzrost średnich temperatur powoduje wzrost presji inflacyjnej, gdy ma miejsce w najgorętszych miesiącach roku. Odwrotna sytuacja ma miejsce, gdy średnia miesięczna temperatura wzrasta w chłodniejszych miesiącach w regionie.

Przeczytaj także: Kryzys klimatyczny ogranicza podaż i podnosi ceny wielu kluczowych składników i produktów żywnościowych

Na niższych szerokościach geograficznych rosnące średnie miesięczne temperatury powodują presję inflacyjną przez cały rok. Z raportu wynika, że ​​nadmierna deszczowa pogoda może również spowodować wzrost inflacji, który może następnie utrzymywać się przez ponad 12 miesięcy.

Wyniki wskazują jednak, że skutki są mniej znaczące w przypadku nadmiernej suchości. Według badaczy wpływ ten był pewien, choć przeważnie krótkotrwały.

Według Indeksu Cen Żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ceny żywności spadły realnie w latach 1960–2000, ale od tego czasu wzrosły.

Inwazja Rosji na Ukrainę w r. 2022 spowodowała znaczny wzrost, który przyczynił się do protestów w kilku krajach.

Od tego czasu cena indeksu spadła, ale pozostaje wyższa niż przed inwazją.

Opracowanie: irme.pl