EkologiaKlimatNaturaPrzyrodaŚrodowisko

Dzień Niedźwiedzia Polarnego

Niedźwiedź polarny

27 lutego obchodzony jest Dzień Niedźwiedzia Polarnego.

Te miłe, puszyste i śnieżnobiałe misie to jedne z największych drapieżników lądowych.

Mimo swej tuszy są niezawodnymi myśliwymi, którzy potrafią przetrwać Arktyczne warunki, tak srogie dla każdego z Nas

Niedźwiedzie polarne są ssakami, które w odróżnieniu od swoich kuzynów za główny posiłek uważają mięso – dla którego są w stanie przebyć tysiące kilometry w ciągu roku.

Szukają pożywienia na skutych lodem wodach – łowiąc foki, morsy czy narwale

Kolor niedźwiedziego futra daje mu możliwość kamuflażu przed zagrożeniem.

Żerując przez większą część roku na skutych lodem wodach, na terenach skąpanych białym puchem ich biel mało co się odznacza.

Pod warstwą futra mają pokaźny zapas tłuszczu, który sprzyja utrzymaniu stałej temperatury ciała. Małe uszy i ogonek również zabezpieczają przed utratą ciepła

Niby tak niepozorne i niezgrabne misie a jacy pływacy – godzinami potrafią pływać w poszukiwaniu jedzenia.

Co ciekawe, męska część populacji to najlepsi myśliwi, którzy spotykają się ze swoimi partnerkami jedynie w celu prokreacji, wiosną każdego roku.

Biorąc pod uwagę iż ciąża trwa blisko 260 dni, samice trzymają się razem, by wspólnie rodzić i wychowywać potomstwo.

Młode niedźwiadki pozostają z matką do ponad dwóch lat.

Wynika z tego, iż do kolejnej ciąży dochodzi po 3 latach

Należy zwrócić uwagę nie tylko z okazji Dnia Niedźwiedzia Polarnego, że my sami mamy wpływ na jestestwo tego gatunku.

Efekt cieplarniany powoduje, iż dotąd spokojne i sielankowe życie zostaje zachwiane.

Ocieplenie klimatu, topniejące lodowce powodują, iż niedźwiedzie mają coraz to mniejsze szanse na owocny połów, znalezienie drugiej połowy do rozrodu.

Dryfowanie na krze, przemierzając bezkres Arktyki może niedługo stać się wspomnieniem.

Według najnowszych danych, na świecie żyje już tylko od 22 do 31 tysięcy niedźwiedzi polarnych – alarmuje organizacja WWF w przesłanej PAP informacji prasowej.

Jak podkreśla WWF, nie jest to sytuacja nowa: już w 1982 roku Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody wpisała niedźwiedzia polarnego do „Czerwonej księgi gatunków zagrożonych” – ostrzegając, że jest to gatunek narażony na wyginięcie.

Jeśli nie zostaną podjęte skuteczne kroki przeciwdziałające zmianom klimatycznym niedźwiedzie polarne mogą wyginąć przed rokiem 2100 – ostrzega pismo „Nature Climate Change”.

Jeśli emisje gazów cieplarnianych nadal będą wysokie, prawdopodobnie wszystkie populacje niedźwiedzi polarnych z wyjątkiem kilku znikną do roku 2100.

Kilka populacji przestanie istnieć nawet jeśli osiągnięte zostaną umiarkowane cele w zakresie redukcji emisji.

Niedźwiedzie polarne są wymienione jako narażone na wyginięcie przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN), a zmiany klimatu są w tym przypadku kluczowym czynnikiem.