Ekologia

Dzień Polskiej Żywności

Żywność

25 sierpnia przypada Dzień polskiej żywności.

To święto jest obchodzone od roku 2013.

Data nie jest przypadkowa, pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami.

Inicjatorami tego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców.

Celem Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę.

To idealna okazja, aby powrócić do nieco zapomnianych już, klasycznych dań, ale także na nowo zinterpretować dobrze znane przepisy kulinarne.

Nawet „stare, dobre” potrawy można przyrządzić w niecodzienny sposób, wystarczy zajrzeć do blogów kulinarnych!

Tam jest mnóstwo inspiracji na bardzo ciekawe potrawy i przekąski.

Dowiedli tego blogerzy, którzy w ramach obchodów Dnia Polskiej Żywności wzięli udział w specjalnej akcji kulinarnej i dzielili się przepisami i pomysłami na polskie produkty.

W Dniu Polskiej Żywności warto przygotować sobie posiłek przygotowany tylko z rodzimych składników, poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

W ramach Dnia polskiej żywności organizowane są różnego rodzaju konkursy, plebiscyty i promocje na wybrane artykuły spożywcze.

Dzień Polskiej Żywności stanowi przede wszystkim doskonały pretekst, by przypomnieć sobie o zaletach rodzimych wyrobów w szerokim ujęciu.

To świetna okazja do poszukiwań lokalnych smaków, powrotu do dań z czasów dzieciństwa, a także unowocześniania codziennej kulinarnej klasyki o warzywa, owoce i wszelkiej maści dania ekologiczne.

Nie jest bowiem tajemnicą, że polskie owoce i warzywa to skarb, który większość z nas potrafi docenić.

Nic w tym dziwnego, nasze ziemniaki, buraki, kapusty ale też truskawki, maliny, śliwki czy jabłka to smaki, których nie da się zastąpić – zatem SMACZNEGO.