
4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki.
Wbrew pozorom jest to jednak bardzo istotna data, bowiem marchewka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, nie tylko surowa, ale i w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach.
Jej spożywanie wpływa na organizm, wspierając jego funkcjonowanie.
Mała, niepozorna, w kolorze pomarańczowym – marchewka jaka jest, każdy widzi.
Kryje w sobie prawdziwą moc – marchew to sprzymierzeniec naszego wzroku, układu krążenia i układu odpornościowego.
Wysoka zawartość prowitaminy A oraz innych składników odżywczych to najważniejsze powody, dla których warto ją wprowadzić do codziennej diety.
Marchew to skarbnica witamin, mikro i makroelementów: jest źródłem potasu, witaminy C, B1, E, dodatkowo ma wysoką zawartość witaminy B6, K, a przede wszystkim beta-karotenu.
Marchewka we właściwych ilościach wspiera funkcjonowanie naszego organizmu, warto wprowadzić ją do codziennej diety.
To doskonała przekąska między posiłkami, może być spożywana na surowo i w postaci przetworzonej.
Oprócz tego w sklepach znajdziemy wiele produktów, takich jak smoothies, soki i musy, które zachowują całą paletę wartości odżywczych warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane.
Warto czytać etykiety, aby sprawdzić, co dokładnie znajduje się w produkcie.
Na każdym opakowaniu znajduje się tabela wartości odżywczych i wykaz składników, to nie zawsze mamy czas studiować każdą informację.
Wtedy zwracajmy uwagę na certyfikaty jakości, które są potwierdzeniem zawartości składników odżywczych.
Dla produktów owocowo-warzywnych wprowadzono system, w ramach którego weryfikowane są składy przetworów, a po pozytywnym zaopiniowaniu przez ekspertów, nadawane jest prawo do umieszczenia na opakowaniu oznaczenia Certyfikowany Produkt (CP).
Jest to gwarancja, że w produktach polskich producentów znajdziemy wszystkie wymienione na etykiecie witaminy, mikro i makroelementy.
Na te produkty zwracajmy więc szczególną uwagę, poszukując przetworów marchewkowych, i nie tylko, na sklepowych półkach.
Z okazji Dnia Marchewki warto pożywić się tym charakterystycznym pomarańczowym warzywem.
Nie tylko dlatego, ze jest smaczna, ale przede wszystkim posiada liczne wartości odżywcze.