Środowisko

Międzynarodowy Dzień Owoców

Owoce

1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców.

Święto nieprzypadkowo obchodzimy 1 lipca, w środku lata jest ich bowiem najwięcej.

Owoce to podstawa prawidłowego żywienia.

Owoce nie dość że są smaczne, to mają jeszcze wiele wartości odżywczych.

To niezwykle cenne źródło witamin, mikro i makroelementów, a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym i bioaktywnym.

Można je zjeść na surowo, świeżo zerwane, ale także wykorzystać do soków, koktajli i wypieków.

Międzynarodowy Dzień Owoców zapoczątkowany został przez niemieckich studentów w roku 2007.

To święto szczególnie dla tych, którzy dbają o swoją dietę i zdrowie.

Od dawna już wiadomo, że należy spożywać pięć porcji owoców i warzyw każdego dnia.

Dla niektórych jest to nie lada wyzwanie.

W tej sytuacji warto pomyśleć o wprowadzeniu do swojej diety chociażby naturalnych soków owocowych.

Ważne, żeby nie były to soki z koncentratu lecz pełnowartościowy napój wyciskany z owoców.

Owoce to także najpopularniejsze i najłatwiej dostępne źródło witamin, kwasów organicznych, błonnika, pektyn, antyoksydantów i wielu innych substancji mineralnych.

Dzięki swoim niezwykłym właściwościom owoce mogą nie tylko pomagać w odchudzaniu, ale także wpływać na nasze samopoczucie, sprawność fizyczną i, przede wszystkim, poprawiać nasze zdrowie.

Owoce są bardzo zdrowie.

Zawierają dużo witamin i makro elementów, więc warto stosować je w codziennej diecie.

Oczywiście, mają też w sobie cukier, ale tak naprawdę, to wszystko jest w granicach rozsądku, więc nie warto tego cukru demonizować.

Jeżeli odpowiednio sobie dobierzemy składniki i soki to może nam to spokojnie zastąpić nawet posiłek.

To tylko kwestia ustalenia odpowiednich proporcji.

Zatem Wszystkim życzymy SMACZNEGO…