
8 grudnia przypada Światowy Dzień Gruszki.
Światowy Dzień Gruszki, to kolejna okazją do stwierdzenia jak ważne są rośliny w naszym codziennym życiu, jak ważne jest regularne spożywanie owoców i warzyw.
Gruszka uprawiana i przetwarzana od dawien dawna.
Podbiła nasze żołądki ponad 3 tysiące lat temu.
Zachowały się pisma greckich autorów na temat wartości odżywczych i właściwości leczniczych tego owocu.
Homer mianował gruszki darem bogów.
W starożytnym Rzymie uprawą gruszy zajmował się podobno Juliusz Cezar.
Drzewo, którego owocem jest gruszka pierwotnie występowało na terenach Azji.
Co ciekawe, We Włoszech i w Szwajcarii odkryto wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu.
Hodowla gruszy stawała się więc coraz bardzie popularna.
Największą popularność gruszka zdobyła w Europie w XVII wieku za sprawą Francuzów i Belgów.
Grusza należy do drzew z rodziny różowatych.
Współcześnie występuje od 30 do 60 gatunków gruszy.
Najbardziej popularna odmiana to grusza pospolita (Pyrus communis).
Owoce gruszki mają wydłużony kształt, zdecydowanie węższy przy szypułce, zaś szerszy w miejscu gniazda nasiennego.
Kształt owocu wykorzystywany jest do określania typu sylwetki kobiet.
Kobieta-gruszka to kobieta z wąskimi ramionami (węższa górna część sylwetki) i szerszymi biodrami i udami (stosunkowo szersza dolna część sylwetki).
Kobieta o sylwetce typu gruszka to jeden z najczęstszych typów kobiecej figury.
Gruszka słynie z istotnych właściwości zdrowotnych i bogatych wartości odżywczych.
Zawiera duże ilości potasu, ale także inne minerały, takie jak: fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, sód. Jest bogactwem boru i jodu, co wyróżnia ten owoc na tle innych.
W gruszce znajdziemy także błonnik, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), spore ilości witaminy C, a także zdrowe kwasu owocowe: kwas cytrynowy i jabłkowy.
Owoc jest niskokaloryczny, dlatego możemy go jeść bez obaw nawet jeśli dbamy o szczupłą sylwetkę.
Gruszka nie tylko dostarcza nam wielu składników odżywczych, ale również nawilża skórę, oczyszcza skórę koi i opóźnia efekty starzenia.
Zachęcamy więc do ich konsumpcji – SMACZNEGO!!!