EkologiaNaturaPrzyrodaŚrodowisko

Światowy Dzień Jabłka

Światowy Dzień Jabłka

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Jabłka

Jabłko to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych owoców w kraju i na świecie.

Pandemia spowodowała wzrost zainteresowania konsumentów lokalnymi produktami, oraz świeżymi jabłkami.

Angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka”.

Eksperci zaznaczają, że jabłko to owoc na czasy pandemii, czasy dbania o zdrowie.

Światowy Dzień Jabłka – to dla polskich sadowników szczególny dzień do świętowania, co czwarte jabłko na europejskich stołach pochodzi z naszego kraju

Nasz kraj jest jednym z największych producentów jabłek na świecie.

Rocznie produkujemy prawie dwa i pół miliona tony, co stawia nas na czwartym miejscu w międzynarodowym rankingu producentów jabłek.

Jabłka należą do najmniej kalorycznych spośród owoców. Jedna sztuka do zaledwie około 70 kcal.

Jedno jabłko pokrywa 12 procent zapotrzebowania na błonnik pokarmowy oraz 18 procent zapotrzebowania na witaminę C.

Nie należy jednak zapominać, że wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, wielkości oraz od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe.

Jabłka często stosowane są w medycynie naturalnej.

Tarte stosuje się na biegunkę u dzieci oraz niestrawność i chorobę wrzodową u dorosłych, herbatka ze skórek jest świetną “płukanką” na stany zapalne jamy ustnej i gardła.

Domowy ocet jabłkowych spożywany w odpowiednich proporcjach doskonale uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji oraz poprawia trawienie.

Jabłka to bardzo zdrowe owoce, mają bardzo dużo witamin, soli mineralnej i błonnika.

Warto je jeść często, nawet codziennie ze względu na tę zawartość błonnika.

Mogą nas uchronić od wielu chorób.

Dzięki wspomnianej już zawartości błonnika, jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

W jedzeniu jabłek ważna jest też skórka.

To właśnie pod nią gromadzi się nie tylko znaczna część błonnika, ale także połowa zawartości Witaminy C.

Dlatego szczególnie warto jeść je surowe, nieobrane. Najwięcej witaminy C zawierają jabłka dojrzałe.

Pomimo wielu zalet, nie należy przesadzać z jedzeniem jabłek.

Przy częstym spożywaniu mogą się pojawić wzdęcia i bóle brzucha.

To wszystko z względu na procesy fermentacyjne zachodzące w organizmie.

Optymalna ilość spożywanych jabłek to 1-3 dziennie.

Do jedzenia wybieramy jabłka nieuszkodzone, bez obić i wgnieceń. Te uszkodzone szybciej się psują, fermentują i są źródłem toksycznych substancji.

Jabłka możemy jeść na surowo (najzdrowiej ze skórką!), ale nie należy zapominać o sokach i przetworach.

Soki też mają dużo właściwości odżywcze.

Możemy nimi też oczyścić organizm.


Świetnie sprawdzą się jako dżemy, konfitury czy składniki do ciast i deserów.

Na ich bazie powstają kompoty i sałatki owocowe.

Mogą być też dodatkiem do dań mięsnych.

Dzisiaj, podczas Światowego Dnia Jabłka, szczególnie warto skusić się na zjedzenie tego zdrowego owocu.

Forma jest dowolna. Najważniejsze, żeby było smacznie.

A zatem – SMACZNEGO.