
Na całym świecie 18 października obchodzony jest światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zorganizowało liczne inicjatywy mające na celu zachęcenie ludności (dzieci w szkołach, młodzież w szkołach średnich i na uniwersytetach, dorośli w świecie pracy) do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw.
Na co dzień zwykle jesteśmy zabiegani i nie poświęcamy należytej uwagi temu, co jemy.
To błąd.
Dlatego dziś, przy okazji tego nietypowego święta, należy zastanowić się nad naszymi codziennymi posiłkami i tym, ile w nich jest warzyw i owoców.
Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowanej diety.
Możemy je jeść w wielu formach – na surowo, gotowane, w formie soków, przetworów.
Korzyści z ich spożywania są ogromne.
Są bogate w wartości odżywcze, to podstawowe źródło witamin i składników mineralnych.
Wzmacniają funkcjonowanie organizmu.
Mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom.
Owoce i warzywa nie dostarczają wielu kalorii, dlatego możemy spożywać je bez obaw.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw świętujmy przez cały rok.
Dołączmy je do naszej diety, uwzględniajmy sezonowość i sięgajmy po nie każdego dnia.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw to dobra okazja, aby zastanowić się nad ich obecnością w naszym jadłospisie.
Zgodnie z zaleceniami instytucji zdrowia publicznego, każdego dnia powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw, owoców oraz ich przetworów, najlepiej w podziale na 5 porcji.
Jedną porcję może stanowić np. jedno jabłko, miseczka surówki, kilka małych owoców, talerz zupy warzywnej czy szklanka soku (200 ml).
SMACZNEGO !!!