EkologiaNaturaPrzyrodaŚrodowisko

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Na całym świecie 18 października obchodzony jest światowy Dzień Owoców i Warzyw.

Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.

Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zorganizowało liczne inicjatywy mające na celu zachęcenie ludności (dzieci w szkołach, młodzież w szkołach średnich i na uniwersytetach, dorośli w świecie pracy) do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw. 

Na co dzień zwykle jesteśmy zabiegani i nie poświęcamy należytej uwagi temu, co jemy.

To błąd.

Dlatego dziś, przy okazji tego nietypowego święta, należy zastanowić się nad naszymi codziennymi posiłkami i tym, ile w nich jest warzyw i owoców.

Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowanej diety.

Możemy je jeść w wielu formach – na surowo, gotowane, w formie soków, przetworów.

Korzyści z ich spożywania są ogromne.

Są bogate w wartości odżywcze, to podstawowe źródło witamin i składników mineralnych.

Wzmacniają funkcjonowanie organizmu.

Mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom.

Owoce i warzywa nie dostarczają wielu kalorii, dlatego możemy spożywać je bez obaw.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw świętujmy przez cały rok.

Dołączmy je do naszej diety, uwzględniajmy sezonowość i sięgajmy po nie każdego dnia.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw to dobra okazja, aby zastanowić się nad ich obecnością w naszym jadłospisie.

Zgodnie z zaleceniami instytucji zdrowia publicznego, każdego dnia powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw, owoców oraz ich przetworów, najlepiej w podziale na 5 porcji.

Jedną porcję może stanowić np. jedno jabłko, miseczka surówki, kilka małych owoców, talerz zupy warzywnej czy szklanka soku (200 ml).

SMACZNEGO !!!