Środowisko

Żywność ekologiczna i etyczna będzie się zwiększać w ciągu najbliższych 30 lat (Badanie)

Foto: ©jarmoluk/pixabay.com

Niedawne badanie ujawniło, że preferencje konsumentów dotyczące mięsa hodowanego w laboratorium, pochodzącego z komórek zwierzęcych, będą się zwiększać w ciągu najbliższych 30 lat, co może skutkować niższymi emisjami, niższym użytkowaniem wody i gruntów oraz emisjami.

Podstawowe posiłki

Naukowcy z programu FixOURFood Uniwersytetu York przewidują, że posiłki takie jak sałatka ze świerszcza i hamburgery hodowane w laboratorium staną się podstawowymi posiłkami w roku 2054.

Według raportu dla supermarketu Co-op, ze względu na zwiększoną wartość odżywczą termitów, świerszczy, szarańczy i koników polnych, ludzie będą spożywać w swojej codziennej diecie większą różnorodność przetworów owadzich i białek.

Tymczasem produkty sezonowe pozyskiwane lokalnie oraz konwencjonalne techniki konserwacji, takie jak marynowanie i fermentacja, staną się coraz bardziej popularne w spożyciu warzyw.

„W ciągu ostatnich 30 lat byliśmy świadkami naukowego skoku w kierunku bardziej zrównoważonych produktów, który w r. 1994 był niewyobrażalny dla większości.

Od mięsa hodowanego w laboratorium po rolnictwo wertykalne – przyszłość żywności zrewolucjonizuje sposób, w jaki się odżywiamy” – powiedział Bob Doherty, dyrektor FixOURFood i dziekan School for Business and Society na Uniwersytecie w Yorku.

W ankiecie przeprowadzonej na potrzeby najnowszego Raportu o odpowiedzialnej sprzedaży detalicznej spółdzielni, w którym wzięło udział prawie 70 000 osób od jej rozpoczęcia w r. 1994, odkryto, że 72% konsumentów wzrosło w większym stopniu przywiązując wagę do zrównoważonej i etycznej żywności ze względu na obawy związane ze zmianami klimatycznymi , dobrostan zwierząt, zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi i sprawiedliwe płace dla pracowników na całym świecie.

Jednak w porównaniu z 62% w r. 1994 nieco ponad połowa klientów (54%) uważa obecnie, że byłaby skłonna zapłacić więcej za produkty ekologiczne i etyczne.

Obecnie 61% klientów twierdzi, że kupuje tylko taką żywność, jakiej potrzebuje. Inne czynniki wpływające na decyzję konsumenta o zakupie to brytyjskie pochodzenie produktu (42%) oraz to, czy jest on dostarczany w opakowaniu nadającym się do recyklingu (38%).

Z badania wynika, że ​​88% respondentów twierdzi, że obecnie je więcej owoców i warzyw, a 87% dokonuje zdrowszych wyborów.

Doherty dodał, że do r. 2054 Brytyjczycy będą jeść owady na talerzach i możliwe, że świerszcze staną się bardziej popularne niż produkty pełnoziarniste.

Skutki zmian klimatycznych spowodują również zmianę preferencji konsumentów w kierunku żywności produkowanej lokalnie, a awokado z Surrey wkrótce będzie modne.

Być może wprowadzona zostanie żywność wydrukowana w 3D.

Cathryn Higgs, dyrektorka ds. etyki, zrównoważonego rozwoju i polityki w spółdzielni, stwierdziła, że ​​chociaż branża spożywcza poczyniła ogromne postępy, konsumenci słusznie proszą nas, abyśmy szli dalej, stawiając uczciwość i prawość w centrum naszego procesu decyzyjnego.

Żywność wojskowa USA

Sponsorowana przez Departament Obrony Stanów Zjednoczonych (DoD) firma zajmująca się produkcją bioprzemysłową BioMADE sugeruje, aby amerykańscy żołnierze karmili mięsem hodowanym w laboratorium w celu „zmniejszenia śladu CO2 wynikającego z produkcji żywności”.

Departament Obrony zwiększył finansowanie BioMADE o 450 milionów dolarów w poprzednim roku. Inwestycja, według ówczesnego oświadczenia dyrektora programu DoD Mil Stephena Luckowskiego, była wyraźnym przejawem planu Departamentu dotyczącego rozwoju technologii, które będą niezbędne do utrzymania zaawansowanych zdolności produkcyjnych Ameryki.

Twierdzili, że badania i rozwój prowadzone przez BioMADE już przynoszą znaczący postęp w dziedzinie białek wytwarzanych biologicznie, chemikaliów, tekstyliów, gumy i nie tylko.

Teraz firma chce zastosować najnowocześniejsze techniki hodowli komórkowych do produkcji hodowanego mięsa i białka w celu wytworzenia żywności, w tym mięsa, dla amerykańskiej armii.

Strategia obejmuje dodatkowo „produkcję wojskowych racji żywnościowych o dużej zawartości składników odżywczych w procesach fermentacji” oraz „wykorzystywanie surowców o jednej cząsteczce węgla (C1) do produkcji żywności”.

Opracowanie: irme.pl