CzłowiekEkologiaNaturaŚrodowisko

Trend w zielonej kuchni, który nie ma nic wspólnego z kolorem

Zielone kuchnie stały się popularnym trendem w świecie aranżacji wnętrz w ciągu ostatnich kilku lat. Od uspokajającej szałwii i odważnego szmaragdu po limonkową zieleń lub miętę, różne odcienie zieleni weszły do ​​kuchni, pomagając właścicielom domów i projektantom wprowadzić odrobinę natury do wnętrz i stworzyć stylowe wnętrza. Ale jeśli chcesz zbliżyć się do natury, nadszedł czas, aby przyjąć inny rodzaj zielonego trendu, który nie ma nic wspólnego z kolorem, ale przede wszystkim ze zrównoważonym rozwojem.

Wszyscy wiemy, że zanieczyszczenie i globalne ocieplenie wzrastają, a środowisko ogromnie cierpi z powodu szkód spowodowanych działalnością człowieka. I chociaż większość z nas nie jest ekspertami w kwestiach środowiskowych, możemy wiele zrobić, aby chronić planetę, a niektóre z tych wysiłków można rozpocząć w kuchni.

Stworzenie bardziej ekologicznej kuchni może ułatwić przyjęcie bardziej zrównoważonego stylu życia i znaczne zmniejszenie śladu węglowego. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz planować generalnego remontu kuchni, aby to osiągnąć. To, co musisz zrobić, to skupić się na zmianach, które mają największy wpływ na ograniczenie emisji w dłuższej perspektywie i poznać najskuteczniejsze ekologiczne praktyki, które pomogą zazielenić Twoją kuchnię. Oto kilka wskazówek, które mogą okazać się pomocne podczas wyruszania w zieloną podróż.

Wybierz odpowiednie urządzenia

Dla większości z nas kuchnia stanowi centrum domu. To nie tylko miejsce, w którym gotujesz i jesz posiłki, ale także miejsce spotkań towarzyskich, gdzie spędzasz czas z przyjaciółmi lub rodziną i spędzasz dużą część swojego czasu. Nie powinno więc dziwić, że kuchnie również zużywają najwięcej energii w domu, a jak zapewne wiesz, wysokie zużycie energii ma negatywny wpływ na środowisko.

Dlatego najlepszym sposobem na ograniczenie zużycia energii w kuchni jest inwestycja w sprzęt energooszczędny. Jeśli więc nadszedł czas na wymianę starego sprzętu kuchennego, upewnij się, że wybrałeś taki, który jest przyjazny dla środowiska, zwłaszcza jeśli chodzi o duże odbiorniki, takie jak lodówki, kuchenki, piekarniki lub zmywarki. Porównując różne modele, ważne jest, aby szukać etykiety z oznaczeniem energetycznym i wybrać urządzenie o odpowiednim rozmiarze, aby dokonać rozsądnego, przyjaznego dla środowiska zakupu.

Praktykuj zrównoważone gotowanie

Niezależnie od tego, czy Twoje umiejętności kulinarne są na poziomie Masterchef, czy jesteś dopiero początkującym, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków, tworzenie kuchni przyjaznej dla środowiska często zaczyna się od oceny Twoich praktyk kulinarnych i upewnienia się, że są one zgodne z Twoimi celami w zakresie zrównoważonego rozwoju. Jak więc zostać zielonym kucharzem?

Pierwszym aspektem, który musisz wziąć pod uwagę, są składniki, których używasz do przygotowywania posiłków. Kupowanie produktów od lokalnych dostawców jest o wiele lepsze niż wysyłanie ich z odległej lokalizacji. Zanim kupisz więcej, upewnij się, że wykorzystałeś wszystkie składniki w swojej kuchni i gotuj tylko tyle jedzenia, ile potrzebujesz, aby uniknąć marnotrawstwa. Używanie jedzenia, które już masz w kuchni i gotowanie od podstaw jest również lepsze niż kupowanie gotowych lub mrożonych posiłków.

Zainwestuj w wysokiej jakości wyposażenie kuchni

Będąc jednym z najczęściej używanych pomieszczeń w domu, kuchnia i wszystko, co się w niej znajduje, podlega dużemu zużyciu. Szczególnie narażone na uszkodzenia i zniszczenie są szafki wokół zlewozmywaków oraz te, które znajdują się blisko źródła ciepła. Dlatego jeśli chcesz wydłużyć jej żywotność i zachować jak najdłużej doskonały wygląd, należy o nią dbać z należytą starannością. A kiedy musisz porzucić stare meble kuchenne, upewnij się, że zainwestujesz w wysokiej jakości elementy od renomowanych dostawców. Ponadto, jeśli meble kuchenne nadal wyglądają dość dobrze, należy wymienić tylko te części, których nie da się uratować, a resztę odnowić.

Ta sama zasada obowiązuje przy zakupie naczyń kuchennych. Niezależnie od tego, czy mówimy o garnkach, patelniach czy sztućcach, staraj się wybierać solidne przybory kuchenne, które wytrzymają próbę czasu i nie wymagają częstej wymiany. Chociaż może to oznaczać większą inwestycję początkową, korzystanie z tych narzędzi przez lata i ochrona środowiska przyniesie korzyści.

Wykorzystaj ponownie i poddaj recyklingowi

Duża ilość odpadów domowych pochodzi z kuchni. Większość z nich pochodzi z resztek jedzenia i opakowań po żywności, ale dużo odpadów jest również generowanych przez regularne przebudowy i remonty kuchni. Kupowanie świeżych produktów może pomóc w rozwiązaniu problemu nadmiernego pakowania, a wykorzystywanie resztek do przygotowywania posiłków może pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Biodegradowalne odpady kuchenne mogą być wykorzystywane do produkcji kompostu i wspierania prac ogrodniczych, oczywiście jeśli masz kawałek ziemi, na której możesz uprawiać własne warzywa.

Jeśli chodzi o odpady powstające podczas przebudowy i remontu, zawsze możesz oddać meble i inne przedmioty, których chcesz się pozbyć, do punktu recyklingu. A ponieważ mówimy o recyklingu, powinieneś również użyć kosza kuchennego z większą liczbą sekcji, który pomoże ci sortować materiały nadające się do recyklingu, abyś mógł ograniczyć ilość odpadów, które trafiają na wysypiska śmieci.

Używaj ekologicznych środków czyszczących

W kuchniach może gromadzić się dużo brudu i kurzu, dlatego ważne jest, aby od czasu do czasu dokładnie ją wyczyścić. Ale robiąc to, upewnij się, że używasz ekologicznych środków czyszczących. Wiele substancji używanych do czyszczenia różnych powierzchni kuchennych zawiera szeroką gamę chemikaliów, które są szkodliwe dla środowiska, więc warto je zamienić na ekologiczne alternatywy. Możesz nawet tworzyć własne środki czyszczące od podstaw, używając naturalnych składników, a najlepsze w tym jest to, że są tak samo wydajne jak te, które kupujesz w sklepie, pomijając nieprzyjemne efekty.

Przekształcenie przeciętnej kuchni w zrównoważoną przestrzeń nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odrobina badań, praktyki i zaangażowania, aby podążać zieloną drogą w swojej kuchni i życiu.

Zatem do dzieła…


Opracowanie: irme.pl