EkologiaŚrodowisko

Czy kapsułki z kawą są bardziej przyjazne dla środowiska niż kawa filtrowana?

Według nowego badania kapsułki z kawą mogą być bardziej przyjazne dla środowiska niż kawa filtrowana.

Ale czy to naprawdę prawda?

Niektórzy eksperci i miłośnicy kawy kwestionowali, czy strąki są rzeczywiście dobre dla środowiska, zwłaszcza biorąc pod uwagę odpady, z których słyną kapsułki z kawą.

Jednak niektórzy uczeni argumentowali, że chociaż ważne jest rozważenie sposobu utylizacji kapsułek, większość emisji gazów cieplarnianych ma miejsce podczas procesu uprawy.

Tak więc zmniejszenie ilości używanej kawy, nawet jeśli oznacza to użycie kapsułki z kawą, może pomóc w zmniejszeniu emisji związanych z nawykiem picia kawy.

Czy kapsułki z kawą są naprawdę przyjazne dla środowiska?

Luciano Rodrigues Viana, jeden z badaczy stojących za nowym badaniem i doktorant nauk o środowisku na Uniwersytecie Quebecu w Chicoutimi, stwierdził: „Boli świadomość, że wytwarzamy tak dużo odpadów”.

Jednak rezygnacja z kapsułek z kawą „nie przyczyniłaby się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych”, nawet gdyby jutro ich nie było, czytamy w The Guardian.

Analiza, która dotyczyła emisji gazów cieplarnianych związanych z robieniem filiżanki kawy na cztery różne sposoby, została opublikowana w zeszłym miesiącu przez grupę naukowców z University of Quebec w Chicoutimi.

Za pomocą filtra, kapsułki jednorazowej, kawy rozpuszczalnej lub prasy francuskiej.

Wielu czytelników było zaskoczonych tym, co znaleźli.

Pomimo odpadów aluminiowych lub plastikowych, z którymi pozostają użytkownicy, tradycyjny ekspres do kawy z filtrem może czasami wytwarzać 1,5 razy więcej emisji niż saszetka z kawą.

Dzieje się tak dlatego, że zdaniem autorów artykułu „kapsułki z kawą pozwalają uniknąć nadużywania kawy i wody”, precyzyjnie odmierzając odpowiednią ilość składników.

Jeśli pozostawi się ich do samodzielnego odmierzania, wielu pijących kawę zużywa dwa razy więcej wody i 20% więcej kawy, aby przygotować filiżankę filtrowanej kawy, niż jest to faktycznie wymagane.

Badanie wykazało również, że produkcja i wyrzucanie kapsułek z kawą wytwarza więcej gazów cieplarnianych niż uprawa takiej ilości dodatkowej kawy.

W Brazylii wyprodukowanie 11 gramów kawy arabica — ilości, którą można zaoszczędzić dzięki zużyciu kapsułki — emituje około 59 gramów ekwiwalentu CO2, czyli mniej więcej dwa razy więcej niż 27 gramów ekwiwalentu CO2, które są produkowane i usuwane, gdy używając tych samych kapsułek.

Viana zapewnia, że „użycie podwójnej ilości kawy do przygotowania kawy filtrowanej nie stanowi problemu”, pomimo naszego intuicyjnego przekonania, że „strąki są oczywiście gorsze dla środowiska, ponieważ używamy ich i wyrzucamy do śmieci”.

Jednak praca związana z produkcją ziaren kawy w rzeczywistości powoduje „znacznie więcej zanieczyszczeń”.

Fakt, że klienci tego nie widzą, stanowi różnicę.

Niezależnie od tego, jak przygotowujesz kawę, najbardziej emisyjną fazą cyklu życia kawy jest produkcja ziaren kawy, która odpowiada za od 40% do 80% całkowitej emisji kawy.

Dzieje się tak, ponieważ sektor rolniczy wykorzystuje intensywne nawadnianie, nawozy i pestycydy w celu zwiększenia plonów kawowców, co również przyczynia się do znacznego wylesiania w krajach uprawiających kawę.

Viana przewiduje, że w tym roku on i jego koledzy opublikują artykuł na ten sam temat, który został zrecenzowany przez innych badaczy.

Jednak wyniki nie są nowatorskie; podobne badania przeprowadził w roku 2017 profesor inżynierii na Uniwersytecie Wisconsin-Madison, a podobne wyniki opublikowali w roku 2007 szwajcarscy naukowcy.

Chociaż większość badaczy zgadza się, że saszetki z kawą wytwarzają mniej emisji niż kawa filtrowana, nie oznacza to, że nie ma innych, bardziej przyjaznych dla środowiska sposobów parzenia kawy, ani że efekty saszetek z kawą są takie same w każdym mieście lub kraj.

Zmniejszenie śladu węglowego kawy

Najlepszym sposobem na zmniejszenie śladu węglowego tradycyjnych, parzonych i rozpuszczalnych kaw na poziomie konsumenta jest unikanie marnowania kawy i wody, a także zmniejszenie spożycia kawy,informuje The Conversation.

Kapsułki pomagają ludziom uniknąć picia zbyt dużej ilości wody i kawy.

Jednak konsumenci mogą podwoić spożycie kawy ze względu na wygodę ekspresów do kawy na kapsułki, negując tę korzyść dla środowiska.

Aby uniknąć wysyłania kapsułek na wysypisko, a nie do zakładu recyklingu, konsumenci powinni również znać opcje recyklingu kapsułek dostępne w ich mieście.

Co więcej, powinni przejść na kapsułki wielokrotnego użytku.

Kawa nie jest wyjątkiem od konieczności modyfikacji diety w celu zmniejszenia własnego wkładu w zmiany klimatyczne.

Częściowym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia kawy i wybranie metody przygotowania, która uwalnia mniej gazów cieplarnianych.

Jednak działania podejmowane przez dostawców i producentów kawy odpowiadają za ponad połowę śladu węglowego kawy.

Muszą podjąć działania w celu zmniejszenia negatywnych skutków produkcji kawy dla społeczeństwa i środowiska.


Opracowanie: irme.pl