CzłowiekKlimatNaturaPrzyrodaŚrodowisko

Aby uratować zagrożone gatunki ryb w regionie, ludzie muszą przerwać konsumpcję łososia…


Niedźwiedź Kermode łapie łososia w lesie deszczowym Great Bear w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Niedźwiedzie, wieloryby i ludy tubylcze są zależne od łososia pacyficznego, ale populacja ryb jest zagrożona.
Zdjęcie: Cristina Mittermeier, Nat Geo Image Collection

W Kolumbii Brytyjskiej łosoś jest wszechobecny w menu restauracji, a także w sklepach z pamiątkami. Szefowie kuchni i ekolodzy twierdzą, że aby uratować zagrożone gatunki ryb w regionie, ludzie muszą przerwać konsumpcję łososia.

„Około połowa populacji łososia pacyficznego znajduje się w stanie spadku”, mówi Michael Meneer z Pacific Salmon Foundation (PSF), organizacji non-profit zajmującej się ochroną ryb. Niektóre są klasyfikowane jako zagrożone lub zagrożone. Na całym świecie połowy łososia pacyficznego w 2020 r. były najniższe od roku 1982.

Utrzymanie zdrowej i silnej populacji łososia pacyficznego wspiera również inne dzikie zwierzęta, w tym niedźwiedzie i wieloryby, a także rośliny.

Zagrożenia dla łososia

W wodach Kolumbii Brytyjskiej, najbardziej wysuniętej na zachód prowincji Kanady, w każdej chwili pływa pięć różnych gatunków łososia. Obejmuje to mniejsze, bardziej obfite róże i największe, najbardziej zagrożone Chinooki. Ryby wylęgają się w słodkowodnych strumieniach i rzekach – często głęboko w górzystym wnętrzu prowincji – a następnie wypływają do Oceanu Spokojnego, gdzie przybierają 99 procent swojej dorosłej wagi. Następnie wracają do strumieni, gdzie się wykluły, aby odrodzić się i umrzeć, rozpoczynając cykl od nowa. Ale łososiowi coraz trudniej jest ukończyć ten cykl.


Różowy łosoś, jeden z pięciu gatunków łososia w Kolumbii Brytyjskiej, migruje na swoje tarliska w lesie deszczowym Wielkiego Niedźwiedzia. Zdjęcie: Ian McAllister, Nat Geo Image Collection

Zagrożenia przeciwko łososiom i ich siedliskom są niezliczone i nasilają się – zmiany klimatyczne, zanieczyszczenia, patogeny z otwartych hodowli ryb, przełowienie, a także infrastruktura ludzka wzdłuż tarlisk. Zasoby łososia pacyficznego od dłuższego czasu spadają, a wiele stad jest na skraju załamania. „Musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, na rzecz dzikiego łososia”, mówi Jason Hwang z PSF. Oznacza to walkę ze zmianami klimatu, przywracanie siedlisk i ostrożne zarządzanie słabymi populacjami łososia.

Zapaść łososia dotyka rdzennych kultur oraz wszystkich ludzi, rośliny i zwierzęta, które bezpośrednio lub pośrednio polegają na rybach. Łosoś jest również kluczowym gatunkiem wspierającym „ponad 130 różnych gatunków flory i fauny w Kolumbii Brytyjskiej”, mówi Meneer.

Ekolog Megan Adams bada symbiotyczny związek łososia z roślinami i zwierzętami. Mówi, że niedźwiedzie potrzebują składników odżywczych z łososia, aby być zdrowym i rozmnażać się. Z kolei lasy w końcu wchłaniają składniki odżywcze z resztek pozostawionych przez niedźwiedzie. „Łosoś jest niesamowicie hojny” – mówi Adams. Po przebyciu tysięcy mil na otwartym oceanie „powracają do domu, do środowisk słodkowodnych, gdzie odbywają tarło, przynosząc ze sobą wszystkie morskie składniki odżywcze, które zgromadziły przez cały cykl życia”.

Zagrożone orki również zależą od diety łososiowej. W wodach wokół Alaski i stanu Waszyngton jest tylko 74 orek zamieszkujących południe i około 300 orek zamieszkujących północ. Ulubieńcy obserwatorów wielorybów, z których każdy zjada dziennie około 55 funtów Chinook. Ale Chinook jest teraz tak rzadki, że wieloryby muszą spędzać więcej czasu na otwartym oceanie polując na niego, co oznacza, że naukowcy i obserwatorzy wielorybów rzadko je widują. Nieco łatwiejszy do zauważenia: 400 przejściowych orek, które żyją także u wybrzeży Pacyfiku, żywiąc się ssakami, takimi jak foki, które żywią się łososiem i innymi rybami.


W Tuluksak na Alasce pokazano rdzennemu mieszkańcowi Yupik suszenie łososia. Wielu rdzennych mieszkańców jest uzależnionych od ryb zarówno w celach spożywczych, jak i obrzędowych.
Zdjęcie: Design Pics Inc., kolekcja obrazów Nat Geo

Łosoś zawsze był niezbędny dla rdzennej ludności zamieszkującej wybrzeże Pacyfiku, które jest obecnie znane jako Stany Zjednoczone i Kanada. Jest używany do celów spożywczych, towarzyskich i ceremonialnych. Ryby symbolizują, że nie zabierasz więcej, niż potrzebujesz, a tradycyjne metody rdzennych przodków są z natury zrównoważone. Dla niektórych rdzennych ludów ceremonie zwracania kości łososia do wody są ważnym duchowym połączeniem z ich historią i kulturą. Pierwsze Narody Kanady nadal walczą o odzyskanie praw połowowych, które utraciły, gdy Europejczycy skolonizowali ziemię wieki temu.

Czy powinniśmy jeść łososia?

Chociaż zamawianie łososia hodowlanego zamiast dzikiego brzmi jak rozwiązanie proekologiczne, prawdopodobnie tak nie jest.

„Otwarte hodowle łososia stanowią realne zagrożenie dla dzikiego łososia pacyficznego” – mówi Andrew Bateman z PSF. Pasożyty i wirusy mogą przenosić się z otwartych farm na dzikie ryby. Ogranicza to wzrost dzikiego łososia i jego zdolność do unikania drapieżników, a tym samym przetrwania, rozmnażania się, a ostatecznie wykarmienia lasu.

Kanada wycofuje obecnie hodowle ryb oceanicznych, ostatnio na Wyspach Discovery w pobliżu Vancouver, kluczowym siedlisku orek.


Dziki łosoś sockeye na targu rybnym w Steveston w Kolumbii Brytyjskiej.
Zdjęcie: Design Pics Inc., kolekcja obrazów Nat Geo

Rośnie świadomość negatywnych stron hodowli ryb w otwartych sieciach. Kanada zamknęła tego lata 60 procent swoich komercyjnych łowisk łososia na Pacyfiku i wykupuje licencje na połowy, aby trwale ograniczyć dozwolone połowy.

Więcej restauracji gotuje ze zrównoważonych ryb, takich jak B.C. lingcod lub sablefish. W popularnych regionach turystycznych, takich jak Vancouver, Victoria, Tofino i region Okanagan, setki szefów kuchni oznacza swoje menu z owocami morza symbolem Ocean Wise.

Chociaż Ocean Wise nie oferuje certyfikatu ochrony, program zaleca owoce morza, które są bardziej odporne na presję połowową i zbierane w sposób ograniczający uszkodzenia siedlisk i przyłów. Jego 275-stronicowa lista owoców morza uwzględnia nie tylko konkretne gatunki ryb, ale także sposób, czas i miejsce połowu.

Niektórzy szefowie kuchni i hotele idą dalej, całkowicie usuwając łososia ze swoich menu. W odległym lesie deszczowym Great Bear Rainforest w Kolumbii Brytyjskiej ośrodek Nimmo Bay Wilderness przestał podawać łososia w roku 2020. Teraz szefowa kuchni Linnéa LeTourneau przygotowuje dania, korzystając z lokalnych, zrównoważonych owoców morza, takich jak tuńczyk albacore i krewetki. Jak dotąd mówi, że reakcja gości i lokalnych sąsiadów Rdzennych Narodów jest pozytywna: „To dobry początek, jeśli chodzi o pomoc w edukowaniu ludzi, dlaczego musimy przywrócić systemy rzeczne” – mówi.

Ryby na przyszłość

Pomocne mogą być również farmy rybne na lądzie. Pierwsza taka firma łososiowa w BC, Kuterra na północno-wschodniej wyspie Vancouver, hoduje ryby w zbiornikach karmionych stale krążącą wodą ze studni, która jest dezynfekowana światłem UV. Jego łosoś znajduje się w menu kilku ekskluzywnych restauracji p.n.e. restauracje.

Jednak rentowność gospodarstw lądowych nie jest gwarantowana. Biolog zajmujący się ochroną przyrody Brett Favaro ostrzega, że są „bardziej energochłonne i zużywają dużo wody, więc musisz być ostrożny”.

„Wędkowanie może być strasznie szkodliwe”, mówi Favaro, ale „może być również prawdziwie zrównoważonym przedsięwzięciem”. Oznacza to, że nadal można przyjechać do Kanady i złapać własny obiad. Możemy pomóc chronić łososia, wynajmując lokalnego przewodnika, omijając Chinook i dodając do swojej licencji połowowej znaczek ochrony łososia PSF o wartości 6 USD (kanadyjski). Pozwala to na zjedzenie połowu, a wszystkie fundusze przeznaczane są na oddolne i rodzime projekty ochrony łososia. Najlepsi przewodnicy to eksperci od wzorców migracji ryb, stanu miejscowych wybiegów i wszystkich przepisów dotyczących zrównoważonego rozwoju, których musisz przestrzegać.

Dokonując ostrożnych wyborów, możemy upewnić się, że łosoś będzie nadal karmił regionalne niedźwiedzie i wieloryby, a z czasem wróci na talerze obiadowe. „Łosoś wielokrotnie udowadniał, że potrafi się odbić, jeśli warunki są odpowiednie”, mówi Favaro. „Jeśli zaopiekujemy się łososiem, one zajmą się nami.”

irme.pl

Źródło: NATIONAL GEOGRAPHIC