CzłowiekEkologiaŚrodowisko

Święta, święta i po świętach, czyli rodzime dylematy z choinką w tle…

Świerk

Polacy są przywiązani do świątecznych tradycji.

Z raportu Homebook.pl „Jak Polacy dekorują swój dom na święta?” wynika, że coraz częściej decydujemy się na żywe drzewka.

Wybiera je 64% ankietowanych. Tylko 27% deklaruje, że zakupi na święta sztuczną choinkę.

W efekcie każdego roku wycina się ok. 6 mln drzewek.

Szacuje się, że jedno drzewo do 25 metrów wysokości usuwa w ciągu dnia tyle dwutlenku węgla, ile emitują dwa jednorodzinne domy, a ok. 60-letnia sosna produkuje tyle tlenu, ile potrzebują trzy osoby.

Każde ścięte drzewko oznacza więc mniej tlenu, a więcej dwutlenku węgla.

Rozwiązaniem może być wypożyczenie świątecznego drzewka, które po Bożym Narodzeniu trafi z powrotem do szkółki.

Takie firmy zazwyczaj zajmują się transportem iglaków w obie strony.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na żywą choinkę należy się upewnić, że drzewko pochodzi ze specjalnej plantacji i nie zostało nielegalnie wycięte.

Bezprawne wycinki, handel i kupowanie skradzionych iglaków jest przestępstwem.

Przy zakupie mamy prawo poprosić sprzedawcę o okazanie świadectwa pochodzenia drzewka, zawierającego asygnatę Lasów Państwowych.

Jeśli handlarz nie posiada takiego świadectwa, powinien mieć fakturę zaświadczającą zakup choinki ze specjalnego gospodarstwa.

Plantacje choinek przeznaczonych do sprzedaży zakłada się w miejscach, których nie można zalesić wysokimi drzewami (np. polany, nad którymi przebiega linia wysokiego napięcia).

W miejscu wyciętych roślin sadzi się nowe.

Rosną one od 4 do 7 lat i w tym czasie zapewniają nam tlen.

Warunki domowe dla choinki żywej

Jeśli zależy nam, żeby drzewko jak najdłużej zachowało optymalny wygląd, wybierzmy jodłę albo daglezję (ma cytrusowy zapach) – są nieco droższe, ale ich igły opadają później niż w przypadku świerku czy sosny.

Powinniśmy też pamiętać o tym, że choinka potrzebuje wody.

Zadbajmy więc, aby była odpowiednio nawodniona.

Podlewajmy choinkę doniczkową, ciętą natomiast włóżmy do pojemnika z wodą.

Drzewko powinno stać z dala od grzejnika, kominka i innych źródeł ciepła, dzięki temu dłużej pozostanie świeże.

Możemy także zmniejszyć temperaturę w domu. Wystarczy już 1 stopień mniej, aby zapewnić choince lepsze warunki (aż 70% emisji gazów cieplarnianych z jednego gospodarstwa domowego to efekt ogrzewania).

Zmniejszając temperaturę w domu o 1 stopień, emitujemy rocznie 300 kg mniej dwutlenku węgla i zużywamy prawie o 8% mniej energii, więc rachunek za ogrzewanie będzie mniejszy. Jeśli jednak po świętach drzewko ma trafić do naszego ogrodu, musimy je przyzwyczaić do chłodu i pamiętać, że najlepszym miesiącem na sadzenie iglaków jest marzec.

Do tego czasu choinka może zostać na balkonie lub w innym chłodnym miejscu.

Najlepsze odmiany w domowych warunkach

Świerk pospolity
Świerk pospolity

Świerk pospolity – ma krótkie i kłujące igły, które szybko opadają, bo drzewko źle znosi zmiany temperatur. Ma przyjemny, żywiczny zapach i pięknie ozdabia dom, jednak ze względu na swoją wrażliwość wymaga nieco więcej uwagi. Drzewko pozostanie świeże dłużej, jeśli będzie stało na balkonie lub z dala od źródeł ciepła.

Jodła kaukaska
Jodła kaukaska

Jodła kaukaska – poradzi sobie ze zmianą temperatury i wytrzyma w 20 stopniach w domu przez całe święta. Igły mają około 3 cm długości i są dwukolorowe – wierzch mają ciemnozielony, a spód srebrzystoszary. Jeśli – w naturalnym środowisku – zapewni się jej odpowiednie warunki, może osiągnąć nawet 30 m wysokości i 12 m średnicy. Szyszki mogą liczyć do 15 cm długości, latem są zielone, a z czasem robią się fioletowe.

Świerk serbski
Świerk serbski

Świerk serbski – poradzi sobie z domową temperaturą i będzie pięknie pachniał przez całe święta. Świerk to wąskie i wysokie drzewko (wysokość 30 m, średnica 3 m) o długich łukowatych gałązkach. Igły, podobnie jak u jodły, nie są jednolitej barwy – od spodu są szaroniebieskie, a z wierzchu zielone. Drzewko ma piękne szyszki, które zmieniają się z czasem: od fioletowoniebieskiej do brunatnej.

Jaką choinkę kupić?

Bardzo wielu z nas stoi przed nie lada wyzwaniem zadając sobie pytanie, jaką choinkę kupić: sztuczną, czy naturalną.

Tym z Państwa, którzy decydują się na zakup choinki sztucznej przypominamy, że wyprodukowanie sztucznej choinki jest szkodliwe dla środowiska.

Trzeba pamiętać, że robi się z tworzyw sztucznych, a w trakcie produkcji emitowane są spore ilości dwutlenku węgla.

Takie drzewko, kiedy przestanie nam być potrzebne, rozkłada się w środowisku przez ponad 400 lat.

W tym czasie zdążą wyrosnąć cztery pokolenia lasów.

Warto też nadmienić, że zmiany klimatu nie są już tylko tematem naukowych raportów i akademickich dyskusji, a produkcja wyrobów z tworzyw sztucznych nie należy do najbardziej zrównoważonych gałęzi przemysłu.

Święta w duchu eko…

Dla tych z Państwa, którzy chcą przeżyć święta w duchu ekologii polecamy wpis, do którego link znajduje się poniżej:

Dekoracje świąteczne w duchu ekologii

Krajobraz po świętach

Po świętach zostaje ogromna ilość śmieci.

Przetworzenie jednej tony makulatury to ratunek dla 17 drzew.

Segregujmy więc śmieci w okresie poświątecznym, nawet kiedy jest to trudne, bo pojawia się ich więcej niż zwykle.

Planeta jest bowiem naszym domem, który powinien być czysty i zadbany.