Klimat

O przyszłości rolnictwa wobec zmian klimatu

Instytut Spraw Publicznych wraz z EIT Food CLC North-East oraz European Climate Foundation zapraszają w dniu 24 lutego br. (środa) w godz. 11:00-13:00 (CET) na bezpłatne webinarium „Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu. Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład”.

Podczas 2 godzinnego webinaru porozmawiamy o wyzwaniach i możliwościach, jakie stoją dziś przed rolnictwem i jak najlepiej je wykorzystać.

Będziemy mieli okazję poznać perspektywę Komisji Europejskiej, ekspertów ds. rolnictwa i klimatu, a także praktyków – rolników i rolniczek.

Rolnictwo wpływa na stan środowiska, globalne emisje i jednocześnie coraz mocniej odczuwa konsekwencje zmian klimatycznych.

Globalne ocieplenie wpłynie nie tylko na to, jaką żywność można i gdzie wytwarzać, ale także na bezpieczeństwo żywnościowe wielu miejsc świata.

Kierunek działania Europy nie podlega dyskusji.

Pewne jest, że kolejne dekady skoncentrowane będą na transformacji gospodarek w kierunku niskoemisyjnym. Rolnictwo powinno być w centrum tego procesu.

Tymczasem wciąż pozostaje na marginesie dyskusji o neutralności klimatycznej, stanie środowiska przyrodniczego, w tym bioróżnorodności.

Jak to zmienić i jaką rolę w tym procesie będą odgrywały nowe polityki Unii Europejskiej?

Na spotkanie obowiązuje rejestracja.

Harmonogram spotkania: 

Część 1: Wspólna Polityka Rolna a ochrona klimatu. Co dalej?

Maciej Golubiewski, Szef Gabinetu Janusza Wojciechowskiego, Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi 

Część 2: Rolnictwo, klimat, środowisko. O przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwie żywnościowym

Małgorzata Bojańczyk, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”

dr hab. Jerzy Kozyra, Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych IUNG-PIB w Puławach

Ewa Krasnodębska, rolniczka z rodzinnego gospodarstwa, fotografka, autorka bloga rolniknaobcasach.com

Moderacja: dr Paulina Sobiesiak-Penszko, Instytut Spraw Publicznych