CzłowiekEkologiaNaturaPrzyrodaŚrodowisko

Miód jest dobry na wszystko

Miód

Cenne właściwości zdrowotne miodu znane są od wieków. Nie bez przyczyny określa się go produktem superfood.

Nie każdy miód jest jednak równie zdrowy, na sklepowych półkach roi się od różnych rodzajów, często przetworzonych i filtrowanych.

Najwięcej wartości odżywczych posiada jednak surowy miód organiczny, zebrany prosto z pasieki i niepoddawany żadnej obróbce.

Obfituje on w minerały, witaminy, aktywne enzymy, substancje bakteriobójcze i przeciwutleniacze.

Organiczny miód wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje oraz stany zapalne.

Świetnie działa na trawienie, poprawia pracę jelit i zapobiega dolegliwościom żołądkowym.

Przynosi też wiele korzyści naszej skórze, wzmacnia serce i działa uspokajająco.

Pasteryzowane, filtrowane miody nie przyniosą takich korzyści.

Jak więc rozpoznać organiczny miód?

Jak powstaje i jak wpływa na organizm?

Surowy miód organiczny a inne miody

Miód składa się głównie z węglowodanów, więc ten złocisty płyn jest niezwykle słodki.

Na szeroką skalę zaczął być wykorzystywany do słodzenia napojów i wypieków.

Jednak stosowano go głównie z powodu jego niezwykle korzystnych właściwości zdrowotnych.

Miód wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne, wpływa na prawidłową pracę wielu narządów.

Prawdziwy, naturalny miód jest drogi, dlatego też dla obniżenia ceny producenci często poddają go dodatkowym procesom.

Miody niejednokrotnie są filtrowane z zanieczyszczeń, jednak tracą przy tym także cenne składniki, jak pyłek pszczeli.

O wiele uboższe we właściwości lecznicze są też miody pasteryzowane, podgrzewane i rozcieńczane wodą.

Surowy miód wlewany jest do słoików w wersji nieprzetworzonej, a w dodatku pozyskiwany jest z terenów wolnych od środków ochrony roślin.

Miód to bardzo zdrowy produkt pełen wartościowych składników odżywczych.

Powstaje ze zbieranego przez pszczoły nektaru roślin lub wydzielin uzyskiwanych z żywych części roślin przy udziale innych owadów (spadź).

Te składowane w ulu substancje wzbogacone enzymami pszczół dojrzewają, gęstnieją i w wyniku przemian chemicznych uzyskują nieoceniony skład.

Wytworzony z nich miód to w 70 procentach węglowodany (glukoza i fruktoza), zawiera on ponadto olejki eteryczne i kwasy organiczne takie jak mlekowy, mrówkowy, cytrynowy, octowy czy jabłkowy.

W miodzie znajdziemy również flawonoidy oraz białko i aktywne enzymy.

Miód to źródło witamin C i A oraz z grupy B.

Znajdziemy w nim też cenne minerały, w tym żelazo, wapń, potas, fosfor, mangan czy miedź.

Surowy miód zostaje wydobywany przez pszczelarzy, przepuszczany przez sita i w wersji nieprzetworzonej wlewany do słoiczków.

Właściwości organicznego miodu

Przetworzone miody tracą wiele substancji odżywczych, dlatego najzdrowszy jest surowy, organiczny miód.

Zawiera minerały, witaminy, pełniące funkcję energetyczną węglowodany, pyłki i drobinki propolisu, czyli kitu pszczelego.

Propolis to bogate źródło flawonoidów (przeciwutleniaczy), enzymów, związków fenolowych i kwasów aromatycznych.

Związki te wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Z tego powodu miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, gdyż usprawnia układ immunologiczny i pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych (ułatwia odkrztuszanie), gorączkę, przeziębienie i grypę.

Łagodzi podrażnienia gardła i niweluje mdłości.

Ma właściwości probiotyczne, odbudowuje zaburzoną florę bakteryjną jelit, a tym samym regeneruje osłabiony organizm.

Kit pszczeli ma ponadto właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne.

Obecne w organicznym miodzie substancje antyoksydacyjne, takie jak flawonoidy, związki fenolowe, karotenoidy i witamina C, niszczą wolne rodniki, które uszkadzają komórki.

Dzięki temu miód spowalnia procesy starzenia się, zapobiega też stanom zapalnym i nowotworom.

Chroni przed astmą, zakażeniami wirusowymi, chorobą Alzheimera i choroba Parkinsona.

Miód pozytywnie wpływa także na układ krążenia, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Oprócz tego działa moczopędnie, filtruje więc nerki i łagodzi objawy infekcji dróg moczowych czy też hemoroidów.

Surowy miód wykazuje ponadto zbawienne działanie na układ pokarmowy, ułatwia trawienie i normuje poziom cukru we krwi. Może chronić więc przed cukrzycą.

Zawarte w nim witaminy z grupy B poprawiają zaś procesy myślowe, ułatwiają zasypianie i zapewniają lepsze samopoczucie.

Jak rozpoznać i stosować organiczny miód?

Wśród różnych rodzajów miodu nie jest łatwo rozpoznać ten prawdziwy, organiczny.

Surowy miód bez żadnych dodatków po kilku miesiącach ulega krystalizacji, natomiast te sztuczne są stale płynne.

Organiczny miód gorzej też rozpuszcza się w wodzie, dlatego, gdy dodamy go do szklanki z herbatą, można zauważyć w naczyniu smugi i osad na dnie.

Ponadto przetworzone produkty nie mają charakterystycznego posmaku wywołującego wrażenie delikatnego szczypania i drapania.

Przy stosowaniu miodu organicznego warto pamiętać, że w wysokiej temperaturze (powyżej 45 stopni) produkt ten traci swoje właściwości.

Zamiast dodawać go do gorącej herbaty, najlepiej spożywać go bezpośrednio.

Można go również dodawać do deserów, koktajli, musli i płatków śniadaniowych.

Organiczny miód świetnie sprawdzi się jako antyseptyczny kosmetyk jako maseczka lub krem.

Przyspiesza gojenie się ran, wyprysków, otarć i owrzodzeń.

Innymi słowy, miód jest dobry na wszystko.