Edukacja

Dzień Wegetarian

Dzień Wegetarian

11 stycznia przypada Dzień Wegetarian.

Święto obchodzone corocznie, ustanowione 22 listopada roku 1977 przez Międzynarodową Unię Wegetarian.

Święto obchodzą osoby na całym świecie, które z własnego jadłospisu odrzuciły mięso

Jedni twierdzą, że wegetarianizm to sposób odżywiania, sami zainteresowani tłumaczą, że to styl życia.

Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i estetyczne.

Przedstawiciele tej grupy argumentują, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym idzie dostarcza jej o wiele więcej do organizmu.

Jednocześnie niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze.

Istnieją również minusy przejścia na wegetarianizm.

Między innymi niedobór poszczególnych witamin.

Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej.

Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi.

Wegetarianizm i weganizm znalazły się wśród trendów o najsilniejszym wpływie na zwyczaje żywieniowe Polaków w ostatnim dziesięcioleciu – pokazuje raport „Rozwój Kultury Kulinarnej w Polsce 2010-2020”.

O ile w skali Polski wskazało je 9 proc. respondentów, to prawie dwa razy większe znaczenie mają dla osób w grupie wiekowej 18-24 lata czy dla mieszkańców największych miast.

W ciągu ostatniego 10-lecia jeden na pięciu Polaków skosztował roślinnych zamienników mięsa, przy czym w największych miastach doświadczenie takie stało się udziałem co trzeciej osoby.

O ile różnego rodzaju diety stosuje 37% Polaków, to wegetarianami jest zaledwie 4%.

Oznacza to jednak, że ponad 1 mln Polaków w wieku 18-65 lat nie jada mięsa.

7 na 10 wegetarian nie ukończyło 35 roku życia, a 6 na 10 wegetarian to kobiety.

W miastach powyżej 500 tys. mieszkańców wegetarianie stanowią 8 proc., jednak występują duże różnice między poszczególnymi ośrodkami.

Mięso odstawił więcej niż co dziesiąty mieszkaniec Warszawy i Krakowa, ale na przykład tylko 3 proc. wrocławian.

Natomiast przejście na dietę wegetariańską rozważa 9% Polaków – o jeden punkt procentowy więcej niż rok temu.

W grupie tej znajduje się dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn, a najsilniej reprezentowaną grupą wiekową są osoby dorosłe poniżej 24 lat.

Głównymi powodami są osobiste przekonania i coraz większy dostęp do zamienników mięsa w sklepach – obie odpowiedzi uzyskały po 37% wskazań. 36% potencjalnych wegetarian liczy, że odstawienie mięsa pomoże im schudnąć – co ciekawe w grupie tej znajduje się dwukrotnie więcej panów niż pań.

Na popularyzację wegetarianizmu wpływa też istotnie coraz szersza przeznaczona dla nich oferta w restauracjach, ważna dla 31% potencjalnych wegetarian.

Restauracje doceniają znaczenie rynkowe trendu wegetariańskiego.

Spektakularne sukcesy odnoszą koncepty gastronomiczne oparte w całości na daniach bezmięsnych, takie jak Krowarzywa czy Tel Aviv.

Ofertę dla wegetarian wprowadza także wiele restauracji serwujących mięso, które chcą dostosować menu do ducha czasów, aby odpowiadać na potrzeby nowoczesnego konsumenta – mówi Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl.

Liczba dań wegetariańskich zamówionych w pyszna.pl wzrosła w lipcu 2020 o 55% w stosunku do lipca 2019 roku.

Według danych serwisu najpopularniejsze w Polsce dania wegetariańskie należą do kategorii obiadowej – są to pierogi ruskie i pizza margherita.

Badania dot. wegetarianizmu zostało zrealizowane na zlecenie Pyszne.pl w lutym roku 2020.

Wykonał je metodą CAWI na grupie 800 respondentów instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.

Aktualizacja wpisu – marzec 2020.