Popularność diet roślinnych stale rośnie na całym świecie, ale poziom emisji dwutlenku węgla prawdopodobnie nie jest najważniejszy, kiedy robisz cotygodniowe zakupy w supermarkecie.
Jednak żywność, którą kupujesz, w dużym stopniu przyczynia się do emisji dwutlenku węgla, a niektóre popularne wybory milenialsów (widzimy cię, awokado) są jednymi z najgorszych przestępców pod względem wpływu na środowisko.
Według badań Uniwersytetu Oksfordzkiego produkcja żywności odpowiada za jedną czwartą wszystkich emisji gazów cieplarnianych, chociaż naukowcy odkryli, że wpływ różnych rodzajów żywności jest bardzo zróżnicowany.
Przyjrzeliśmy się niektórym sposobom, w jakie możesz pomóc zminimalizować swój ślad węglowy podczas robienia cotygodniowych zakupów w supermarkecie.
Wiele owoców i warzyw ma niski ślad węglowy, ale zależy to od miejsca ich uprawy i pakowania. Produkty uprawiane sezonowo mają zwykle mniejszy ślad węglowy, ponieważ są uprawiane bez sztucznego ogrzewania. A jeśli jest uprawiany lokalnie, jego mile żywieniowe – odległość, jaką produkt przebył między miejscem pochodzenia a półką w supermarkecie – prawdopodobnie będzie znacznie mniejsza i pozwoli uniknąć konieczności transportu lub transportu produktów.
Na przykład awokado pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie rosnący koszt tej „superżywności” oznacza, że miejscowa ludność ma problemy z zakupem tego rodzimego owocu (tak, awokado to owoc).
Według organizacji Water Footprint Network, jeden kilogram awokado, oprócz bardzo wysokiego śladu węglowego, wymaga dwóch tysięcy litrów wody.
Kupujmy więc rodzime odmiany warzyw i owoców: szparagi, marchewka, kalafior, ogórki, ziemniaki, szpinak i dymka to tylko niektóre z naszych warzyw.
Ogranicz spożycie mięsa
Zaangażowani mięsożercy mogą mieć trudności z pogodzeniem swojej miłości do mięsa z pragnieniem bycia przyjaznym dla środowiska, ale nie można kwestionować ogromnego wpływu produkcji mięsa na środowisko.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Science z r. 2019 wykazało, że 83 procent ziemi uprawnej na świecie jest wykorzystywane do karmienia zwierząt gospodarskich.
A spożycie mięsa odpowiada obecnie za około 14,5% światowych emisji gazów cieplarnianych, według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, spożycie mięsa odpowiada za około 14,5% światowych emisji gazów cieplarnianych.
Jeśli nadal nie jesteśmy przekonany, spróbujmy ograniczyć spożycie mięsa i kupować mięso pozyskiwane lokalnie, produkowane w sposób zrównoważony i wymagane do przestrzegania standardów dobrostanu zwierząt.
Warto również zauważyć, że jagnięcina i wołowina mają wyższy ślad węglowy niż kurczak i wieprzowina, ze względu na wydzielanie metanu. Jednak kurczak i wieprzowina nie są w stanie jeść trawy, więc konkurują z ludźmi o żywność pochodzenia roślinnego.
Pomyślmy o lasie deszczowym
Chociaż możemy nie brać pod uwagę, że zwykła porcja czekolady lub poranna kawa ma wiele wspólnego ze środowiskiem, pomyślmy jeszcze raz. Czekolada i kawa pochodzące z wylesionych lasów deszczowych są dużym producentem gazów cieplarnianych.
Dawno, dawno temu symbol Fairtrade był skutecznym sposobem na ustalenie, czy nasz miks cukru lub kofeiny pochodził z etycznych źródeł, ale w roku 2011 Fundacja Fairtrade zmieniła swoje zasady, tak że tylko 20% składników produktu musi spełniać Standardy Fairtrade, zamiast poprzednich 50 procent, a oznaczają one, że rolnicy nie odnoszą korzyści z ceny całego produktu.
Producenci czekolady, którzy wiodą prym, to Tony’s Chocolonely, którego celem jest całkowite wyeliminowanie niewolnictwa dzieci w produkcji czekolady, oraz Divine, którego 44 procent należy do spółdzielni hodowców kakao w Ghanie.
Unikajmy pakowania w folię
Badanie z roku 2019 dotyczące śladu węglowego plastiku przeprowadzone przez University of California dowodzi, że jeśli obecne warunki będą się utrzymywać, „emisje z tworzyw sztucznych osiągną 17 procent globalnego budżetu węglowego do roku 2050”.
Opakowania z tworzyw sztucznych obejmują wszystko, od owoców po ryby.
Tam, gdzie to możliwe, kupujmy żywność luzem – wspierajmy lokalnych sprzedawców warzyw i ryb – i używajmy własnych toreb, jeśli to możliwe.
Dbajmy tym samym o stan środowiska naturalnego.
irme.pl