NaturaPrzyrodaŚrodowisko

Pszczoły często niezrozumiane

Pszczoły

Wiele osób postrzega pszczoły jako uciążliwość, coś, czego należy trzymać na dystans i unikać za wszelką cenę na świeżym powietrzu.

Zrozumienie roli, jaką pszczoły odgrywają w naszym zaopatrzeniu w żywność, może jednak zmienić nasze podrażnienie wywołane tymi owadami w coś bardziej pozytywnego.

Pszczoły są głównymi na świecie zapylaczami, przenoszącymi pyłek i nektar z roślin męskich do żeńskich, aby mogły wytwarzać kwiaty i nasiona do rozmnażania.

Na całym świecie istnieje ponad 20 000 gatunków pszczół i mają kluczowe znaczenie dla światowego zaopatrzenia w żywność

Spośród nich około 300 gatunków pochodzi z północnego Illinois, powiedziała Laura Rericha, biolog przyrody z Forest Preserve District w Cook County.

Wśród pszczół powszechnie spotykanych w Illinois są trzmiele, pszczoły potowe, pszczoły stolarskie, pszczoły kukułki, pszczoły murarki, pszczoły tnące liście, pszczoły górnicze i pszczoły tynkarz – donosi Departament Zasobów Naturalnych stanu Illinois.

Pszczoły miodne, jedyne pszczoły produkujące miód, można również spotkać w całym Illinois i są one ważnym zapylaczem, chociaż wiele innych gatunków pszczół występujących w Illinois jest również pożytecznymi zapylaczami.

Znaczenie pszczół w zaopatrzeniu w żywność

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ponad 75 procent światowego zaopatrzenia w żywność jest uzależnione od zapylania przez pszczoły, owady i inne zwierzęta.

Ponadto produkcja żywności na całym świecie od 235 do 577 miliardów dolarów jest przynajmniej częściowo uzależniona od działalności zapylaczy.

W Stanach Zjednoczonych pszczoły miodne są odpowiedzialne za około 20 miliardów dolarów produkcji żywności i są niezbędne do zapylania wielu ważnych upraw, donosi American Beekeeping Federation.

Powodem, dla którego pszczoły miodne są tak ważne, jest to, że są one najłatwiejszymi w zarządzaniu zapylaczami na świecie, powiedział lokalny pszczelarz Mike Rusnak, który utrzymuje ul w Centrum Przyrody Plum Creek w Forest Preserve District.

A ponieważ wielu pszczelarzy może podróżować ze swoimi uli, istnieje duże zapotrzebowanie przez cały rok, podróżując po Stanach Zjednoczonych, aby pomóc w zapylaniu żywności, którą spożywamy każdego dnia.

Weźmy na przykład migdały

Zimą tysiące uli trafia do Kalifornii w celu zapylenia drzew migdałowych.

Według Amerykańskiej Federacji Pszczelarskiej, drzewa te są całkowicie zależne od pszczół miodnych do zapylania.

„W Stanach Zjednoczonych każdy ul na kółkach znajduje się pod koniec lutego w Kalifornii, aby zapylać migdały” – powiedział Rusnak.

Ważny jest czas przybycia pszczół: jeśli przybędą zbyt wcześnie, nie zapylą migdałów i muszą odejść, gdy tylko zapylanie zostanie zakończone, ponieważ rolnicy spryskują drzewa chemikaliami, które mogą szkodzić pszczołom.

Po zakończeniu zapylania migdałów wiele uli nadal podróżuje po Stanach Zjednoczonych z misją zapylania różnych upraw, powiedział Rusnak.

Przeprowadzają się do Waszyngtonu, aby zapylić jabłonie, do Oregonu dla wiśni, do Michigan dla uprawy borówek, Wisconsin dla żurawiny, a następnie wielu z nich ląduje w Illinois w lipcu, aby zapylić uprawę dyni.

Orzechy i owoce pestkowe (takie jak wiśnie, brzoskwinie i śliwki) to tylko kilka przykładów żywności „całkowicie zależnej od pszczół” – powiedział Rusnak.

Bez nich żywność ta byłaby znacznie droższa dla konsumentów, ponieważ koszt jej wytworzenia byłby znacznie wyższy.

Jak działa ul pszczoły miodnej

Pszczoły w ulu pszczelim pracują na służbie królowej, która jest jedyną płodną samicą w ulu.

Pszczoły robotnice są samicami i wykonują całą pracę, aby utrzymać ul: przygotowywanie pożywienia, pilnowanie ula oraz ogrzewanie i chłodzenie ula. Pszczoły trutni, samce w ulu, mają tylko jedno zadanie: kojarzyć się z królową, która w ciepłych miesiącach może składać tysiące jaj dziennie, powiedział Rusnak.

Rusnak powiedział też, że około 90 procent pszczół miodnych w ulu to robotnice, a tylko 10 procent to samce trutni. Pszczoły robotnice są odpowiedzialne za zapylanie, ponieważ to one opuszczają ul, aby zebrać pyłek i nektar.

(Kliknij i przeciągnij myszą, aby zbadać ula pod każdym kątem. Uwaga: funkcja 360 stopni może nie działać we wszystkich przeglądarkach)

Robotnice żyją tylko około sześciu tygodni w miesiącach letnich, ale w swoim krótkim życiu pokonują odległość równą około 1,5-krotności obwodu Ziemi, zgodnie z danymi Amerykańskiej Federacji Pszczelarstwa.

Krótka żywotność pszczół miodnych jest związana z ich obciążeniem pracą.

„Ich skrzydła się zużywają i po prostu nie wracają do domu” – powiedział Rusnak.

I chociaż ul pszczół może wyprodukować około 60 funtów miodu na każdy 1 funt wosku pszczelego, rzeczywista wydajność każdej pszczoły jest szokująco mała.

Rusnak powiedział, że każda pszczoła robotnica wytwarza około 6 kropli miodu w ciągu swojego życia, z czego 3 krople są spożywane.

Jak pomóc pszczołom

Pszczoły trafiały na pierwsze strony gazet w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ ich populacja maleje z powodu zjawiska zwanego zespołem zapadania się kolonii lub CCD, które zostało po raz pierwszy zidentyfikowane w roku 2006.

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zaburzenie zapadania się kolonii definiuje się jako martwe kolonia, która nie ma żywych dorosłych pszczół, ale nadal ma żywą królową, a także niedojrzałe pszczoły i miód.

Od r. 2010 liczba uli utraconych z powodu CCD spadła, ale populacja pszczół nadal jest narażona na wiele zagrożeń, w tym choroby; szkodniki i pasożyty; narażenie na pestycydy; i złe odżywianie.

Możemy przyczynić się do rozwoju populacji pszczół, wykonując kilka prostych kroków na swoim własnym podwórku i ogrodzie: Chicagowski Ogród Botaniczny zaleca sadzenie różnorodnych roślin i kwiatów, koncentrując się na gatunkach pochodzących z północnego Illinois, w tym na chwastach Joe Pye, jeżówce purpurowej i Susan o czarnych oczach.

Pozostawmy część ogrodu bez obsadzenia i trzymaj połamane gałęzie drzew na swoim podwórku.

Obie zapewniają materiał do gniazdowania i ostatecznie schronienie dla pszczół.

Ograniczmy stosowanie pestycydów, aby wspierać zdrowe siedliska pszczół. W większości przypadków nie musisz się bać pszczół ani możliwości użądlenia przez pszczoły.

Pośród większości gatunków pszczół tylko samice mają żądła – a one nie chcą cię użądlić, powiedział Rusnak.

Pszczoła, która użądli, jest narażona na pewną śmierć, więc tego unikają.

Rusnak wyjaśnił, że był wielokrotnie użądlony podczas swojej pracy przy pszczelarstwie, ale to dlatego, że czasami wymaga to przebywania w ulu, co drażni pszczoły.

W przeciwnym razie często lubi po prostu siedzieć i oglądać brzęczący ul w akcji bez obawy, że zostanie ukąszony.

Poznaj pszczelarza

Rusnak był pszczelarzem od około 15 lat i ma 36 uli w hrabstwie Will i całym Illinois.

Regularnie prowadzi programy „Meet a Beekeeper” w Plum Creek Nature Center.

Powiedział, że programy są nieformalne i dają ludziom możliwość obserwowania ula w Plum Creek i zadawania pytań doświadczonemu pszczelarzowi.

„Wejdź i zadaj każde pytanie pod słońcem” – powiedział, zachęcając osoby zainteresowane udziałem w jednym z programów.

Wielu uczestników jest zainteresowanych rozpoczęciem pracy w pszczelarstwie lub początkujących pszczelarzy, ale Rusnak powiedział, że jest to wydarzenie przyjazne rodzinie.

Zachęcamy dzieci do uczestniczenia w zajęciach i zadawania pytań, a te dzieci, które są w stanie znaleźć królową w ulu, mogą odwiedzić recepcję po naklejkę za swoje wysiłki.


Główny obraz za pośrednictwem Shutterstock

Źródło:

  1. WillCoForestPreserve
  2. 2. American Beekeeping Federation