Dziesięć z 29 pestycydów zbadanych przez ekspertów, w tym niektóre z najczęściej stosowanych w Stanach Zjednoczonych, było związanych z rakiem tarczycy w modelach pojedynczych zanieczyszczeń w okresie 20 lat.
Należą do nich oksyfluorfen, glifosat i dichlorek parakwatu.
Dodatkowo, 20 lat przed diagnozą lub wywiadem badawczym, ryzyko raka tarczycy wzrosło w zależności od całkowitej ilości pestycydów, na które narażeni byli pacjenci. Dichlorek parakwatu był powiązany z rakiem tarczycy u każdego zwierzęcia.
Związek pestycydów z rakiem tarczycy
Według autorów, badanie to dostarczyło pierwszego dowodu na korzyść teorii, że narażenie na pestycydy stosowane w gospodarstwach domowych z zastosowań rolniczych zwiększa ryzyko raka tarczycy.
Zapadalność na raka tarczycy znacznie wzrosła w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich 30 lat, rosnąc o około 3% rocznie.
Podczas gdy niektórzy eksperci obwiniają za wzrost technikami wykrywania, inne publikacje twierdzą, że winne mogą być również czynniki środowiskowe, genetyczne i związane ze stylem życia.
Z wyjątkiem badań skoncentrowanych na narażeniu na promieniowanie, niewiele badań dotyczyło wpływu narażenia środowiskowego na zachorowalność na raka tarczycy.
Zgodnie z wcześniejszymi badaniami, istnieje większe zagrożenie dla osób pracujących w przemyśle skórzanym, drzewnym i papierniczym, a także tych, którzy są narażeni na pestycydy, środki zmniejszające palność i rozpuszczalniki środowiskowe.
Udowodniono, że niektóre pestycydy są znanymi mutagenami lub powodują wzrost guza i anomalie chromosomalne w hodowanych komórkach.
Należą do nich 19 pestycydów, które powodują uszkodzenia komórek DNA in vitro, w tym aktywny składnik popularnych herbicydów, glifosat.
Pestycydy mogą również zmienić sposób wytwarzania hormonów tarczycy, co wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka tarczycy.
Wcześniejsze badania nad związkiem między pestycydami a rakiem tarczycy były niespójne lub miały wady metodologiczne, takie jak samodzielne zgłaszanie narażenia, brak szczegółowych informacji na temat poszczególnych pestycydów i mała liczba próbek.
Kalifornia produkuje największą produkcję rolną ze wszystkich stanów w Stanach Zjednoczonych. Ponadto Kalifornia zużyła 162 miliony funtów pestycydów rolniczych w 2008 roku, czyli prawie 25% całkowitej ilości używanej w Stanach Zjednoczonych.
W międzyczasie w stanie wzrosła liczba przypadków zaawansowanego raka tarczycy.
To badanie analizuje związek między ryzykiem raka tarczycy a narażeniem na pestycydy, w tym 19, które, jak stwierdzono, uszkadzają komórki DNA. Naukowcy zasugerowali, że narażenie na pestycydy może być kluczowym brakującym elementem, który wymaga dalszych badań.
Wykorzystując przypadki raka tarczycy z Kalifornijskiego Rejestru Raka (1999-2012) i kontrole pobrane z próby populacyjnej, autorzy przeprowadzili analizę z grupą kontrolną przypadków.
W badaniu uczestniczyli pacjenci w wieku 35 lat lub starsi, pacjenci z rakiem tarczycy oraz mieszkańcy badanego obszaru w momencie rozpoznania.
Osoby w wieku 35 lat lub starsze i mieszkające w Kalifornii przez co najmniej pięć lat przed wywiadem badawczym kwalifikowały się do rekrutacji jako kontroli z tego samego obszaru geograficznego.
Pestycydy a rak
Amerykańskie badania
Według National Institutes of Health (NIH), ryzyko raka tarczycy jest zwiększone przez ekspozycję na insektycydy lindan i metalaksyl, zgodnie z Beyond Pesticides.
Wzrasta zarówno rak tarczycy w zaawansowanym stadium, jak i przypadki nieagresywnych guzów tarczycy.
Jednak biorąc pod uwagę, jak powszechne jest narażenie na pestycydy w ogólnej populacji, eksperci stawiają hipotezę, że zanieczyszczenia środowiska, takie jak pestycydy, mogą być częścią tego wzrostu.
Każdego roku na raka umiera ponad 8 milionów ludzi, co czyni go jedną z głównych przyczyn śmiertelności na całym świecie.
W szczególności Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) przewiduje wzrost liczby nowych przypadków raka o 67,4% do roku 2030.
Istnieje więcej przypadków nowotworów tarczycy i układu rozrodczego w wyniku zaburzeń endokrynologicznych (hormonów) spowodowanych przez różne zanieczyszczenia środowiskowe, takie jak pestycydy.
Dlatego takie badania podkreślają, jak ważne jest zrozumienie, w jaki sposób stosowanie pestycydów może zwiększać ryzyko chorób utajonych (takich jak rak), które nie ujawniają się natychmiast po ekspozycji.
„Potrzebne są dalsze prace, aby zrozumieć potencjalną funkcję tych związków w karcynogenezie tarczycy” – napisali naukowcy.
Badanie Zdrowia Rolnictwa, kohorta certyfikowanych aplikatorów pestycydów w latach 1993-1997 i 1999-2005, dostarczyło danych na temat stosowania i narażenia na pestycydy.
„Potrzebne są dalsze prace, aby zrozumieć potencjalną funkcję tych związków w karcynogenezie tarczycy” – napisali naukowcy.
Badanie Zdrowia Rolnictwa, kohorta certyfikowanych aplikatorów pestycydów w latach 1993-1997 i 1999-2005, dostarczyło danych na temat stosowania i narażenia na pestycydy.
W rejestrach narażenia uwzględniono 50 różnych pestycydów, a 44 z nich naukowcy przyjrzeli się ryzyku raka tarczycy.
Do identyfikacji czynników wpływających na narażenie wyrażone w dniach naukowcy wykorzystali metodę narażenia ważonego skumulowaną intensywnością życia.
Częstość występowania raka tarczycy wśród uczestników płci męskiej została oceniona przez naukowców w latach 2014-2015 i użyli regresji Coxa do obliczenia współczynników ryzyka i przedziałów ufności.
Według badań, narażenie osób na insektycydy lindan i metalaksyl, fungicyd benzenoidowy, zwiększa ryzyko zachorowania na raka tarczycy.
Rak tarczycy wykazywał odwrotną zależność z wysokim poziomem karbarylu (pestycydu karbaminianowego).
Ponadto rak brodawkowaty, częsty podtyp raka tarczycy, i chlorimuron etylowy (herbicyd) mają związek antagonistyczny.
Opracowanie: irme.pl