EkologiaGospodarkaPrzemysłŚrodowisko

Rolnictwo komórkowe może być przyszłością dla rolnictwa ekologicznego

Rolnictwo ekologiczne

Na rynek wkracza nowa fala produktów mlecznych bez krów. W Stanach Zjednoczonych Perfect Day wykorzystuje genetycznie modyfikowane grzyby do produkcji białka mleka do lodów na skalę komercyjną. A firmy przedkomercyjne, takie jak TurtleTree i Better Milk, opracowują komórki sutkowe do produkcji mleka ludzkiego i krowiego w laboratoriach, chociaż pozostają one na wczesnym etapie rozwoju.

Może minąć trochę czasu, zanim nabiał bez ssaków pojawi się w kanadyjskich sklepach spożywczych. Jednak te powstające technologie są częścią czwartej rewolucji rolniczej, której celem jest poprawa bezpieczeństwa żywnościowego, zrównoważonego rozwoju i warunków pracy w rolnictwie. Czy wobec tych obietnic wygranych na horyzoncie branża mleczarska powinna się martwić?

Naukowcy z Instytutu Żywności i Rolnictwa na Uniwersytecie Fraser Valley w Kolumbii Brytyjskiej badają systemy żywnościowe w okresie przejściowym. Dolina Fraser jest domem dla 60 procent farm mlecznych BC, więc szczególnie interesuje naukowców wpływ, jaki rolnictwo komórkowe może mieć na system mleczny.

Wyzwania rolnictwa zwierzęcego

Hodowla zwierząt odgrywa dużą rolę w globalnym systemie żywnościowym. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa twierdzi, że rolnictwo zwierzęce dostarcza około jednej trzeciej światowego białka żywnościowego, wspiera środki utrzymania ponad miliarda ludzi i przyczynia się do żyzności gleby.

Jednak hodowla zwierząt stoi w obliczu zwiększonej kontroli, zwłaszcza w zakresie wpływu na środowisko i kwestii dobrostanu zwierząt. Według niektórych szacunków jest to znaczące źródło emisji gazów cieplarnianych, przekraczające 16,5 procent światowych emisji.

Hodowla zwierząt jest również podatna na ekstremalne warunki środowiskowe i zmiany klimatyczne. Niedawne powodzie w p.n.e. zabił ponad pół miliona zwierząt hodowlanych i groził zanieczyszczeniem wrażliwych ekosystemów słodkowodnych w dolinie Fraser zmagazynowanym obornikiem i chemikaliami rolniczymi. Jest to znany czynnik ryzyka chorób odzwierzęcych i pandemii, takich jak H1N1 lub świńska grypa.

Jednym ze sposobów zmniejszenia zagrożeń związanych z hodowlą zwierząt jest usunięcie — lub prawie usunięcie — zwierząt gospodarskich z równania produkcji żywności. Rolnictwo komórkowe wykorzystuje kultury komórkowe do wytwarzania produktów zwierzęcych bez hodowli zwierząt, polowania lub rybołówstwa. Jeszcze w początkowej fazie technologia ta może pomóc zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na białko zwierzęce, zmniejszyć wpływ na środowisko i rozwiązać problemy związane z dobrostanem zwierząt.

Jak działa rolnictwo komórkowe?

Rolnictwo komórkowe wytwarza żywność biologicznie równoważną lub prawie równoważną do żywności produkowanej ze zwierząt. Różni się to od roślinnych alternatyw mięsnych i mlecznych, takich jak Beyond Burgers i mleko owsiane, które wykorzystują składniki roślinne, które przypominają ich niewegetariańskie odpowiedniki.

Jednym z podejść jest zastosowanie zaawansowanej fermentacji, w której drożdże, grzyby i bakterie są genetycznie modyfikowane w celu wytworzenia białek. Podejście to jest podobne do warzenia piwa, ale z wysoce wyspecjalizowanymi mikroorganizmami, które postępują zgodnie z instrukcjami, które zostały dodane do ich kodu genetycznego.

Być może już jesz produkty stworzone przy użyciu tej technologii. Trzydzieści lat temu Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdziła stosowanie bioinżynierii formy enzymów podpuszczkowych, które są szeroko stosowane w produkcji sera i zastępują oryginalne enzymy, które zostały zebrane z żołądków cielęcych.

Obecnie kadzie mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie w celu przenoszenia odpowiedniego genu cielęcego dostarczają podpuszczkę do około 70 procent sera produkowanego w USA nie polega na ssakach.


Naukowcy zajmujący się żywnością mogą wykorzystywać mikroorganizmy do hodowania składników żywności w dużych kadziach, eliminując potrzebę hodowli zwierząt.
Zdjęcie: Shutterstock

Inne podejście, zwane inżynierią tkankową, wykorzystuje komórki pobrane od zwierzęcia do hodowli mięsa, ryb, a nawet skóry w kontrolowanym środowisku. Tkanki rosną, ale w bogatym w składniki odżywcze bulionie zwanym pożywką wzrostową w zbiornikach bioreaktora.

Przykładami są komórkowe nuggetsy z kurczaka firmy GOOD Meat, pierwszy dostępny na rynku komórkowy produkt mięsny, oraz komórkowy łosoś WildType, który jest hodowany w zbiornikach ze stali nierdzewnej w San Francisco.

Jaka jest stawka dla hodowców bydła mlecznego?

Nabiał jest ważnym towarem spożywczym w Kanadzie. Ponad 18 000 operatorów gospodarstw rolnych jest zatrudnionych w około 10 000 gospodarstwach mlecznych w całym kraju, które łącznie wyprodukowały 9,5 miliarda litrów mleka i zarobiły ponad 7 miliardów dolarów w roku 2020.

W celu zaspokojenia popytu konsumentów i zagwarantowania rolnikom uczciwej ceny, kanadyjski system zarządzania podażą kontroluje wielkość produkcji mleczarskiej i liczbę producentów na poziomie prowincji przy użyciu systemu kwot. Rolnicy zasadniczo kupują prawo do sprzedaży produktów mlecznych. Gospodarstwa mleczarskie są kapitałochłonne, a rolnicy często mają duże zadłużenie, co utrudnia wejście do branży.

Hodowcy bydła w p.n.e. mieli wyjątkowo trudny rok 2021. Po lecie wdzierających się pożarów lasów i rekordowej kopule upałów, rok zakończył się katastrofalnymi powodziami, po których nastąpiło ekstremalne zimno. Rolnicy z Fraser Valley zostali zmuszeni do wyrzucenia 7,5 miliona litrów surowego mleka w listopadzie, kiedy szlaki żeglugowe zostały zniszczone przez powódź, która zabiła również 428 krów mlecznych.

W całym kraju hodowcy mleka również wyrzucili mleko na początku pandemii – ponad 30 milionów litrów w roku kończącym się 31 lipca 2020 r., według jednej analizy – kiedy popyt gwałtownie spadł z powodu zamykania restauracji i innych wstrząsów systemowych.

Planowanie sprawiedliwej transformacji

Naukowcy uważają, że nabiał wolny od zwierząt może mieć pewne korzyści dla środowiska i bezpieczeństwa żywnościowego, ale z pewnymi kompromisami.

Jeśli rolnictwo komórkowe konkuruje z konwencjonalnym mleczarstwem w Kanadzie, jaki byłby wpływ na hodowców bydła mlecznego? Co by się stało z krowami? Do gospodarstw? Do systemu zarządzania dostawami w ogóle?

Odpowiedź na te pytania ma kluczowe znaczenie dla opracowania polityki umożliwiającej przejście na systemy żywnościowe o niższym śladzie środowiskowym i węglowym, przy jednoczesnym zapewnieniu sprawiedliwej dystrybucji szkód i korzyści — tak zwaną sprawiedliwą transformację.

Większość naszego zrozumienia tych sprawiedliwych przemian pochodzi z sektora energetycznego, w którym kopalnie węgla kamiennego zostały zamknięte, a produkcja ropy spada, ponieważ energia odnawialna staje się bardziej dostępna i tańsza, zmieniając gospodarki i zmuszając pracowników zajmujących się paliwami kopalnymi do znalezienia innej pracy.

Kanada niedawno stworzyła grupę zadaniową ds. sprawiedliwej transformacji, która ma szukać sposobów na ograniczenie zakłóceń w źródłach utrzymania, które towarzyszą stopniowemu wycofywaniu węgla. Rząd federalny zainicjował również niedawno konsultacje w sprawie przepisów dotyczących sprawiedliwej transformacji, które kierowałyby zasoby do społeczności dotkniętych przejściem w kierunku niskoemisyjnej przyszłości.

Polityka sprawiedliwej transformacji dla rolnictwa komórkowego może zachęcić rolników do przejścia na produkcję mleka bez zwierząt poprzez dotacje na transformację infrastruktury, wsparcie przy licencjonowaniu nowych technologii, ochronę bioróżnorodności i kredyty węglowe na oszczędzanie gruntów, planowanie rezerw dla obecnych gospodarstw mlecznych i zachęty do zwrotu gruntów w celu zapewnienia ścieżek dla rolnictwa w kierunku dekolonizacji.

Nie jest jasne, jak szybko kanadyjscy hodowcy bydła mlecznego zmierzą się z konkurencją ze strony rolnictwa komórkowego, chociaż niektórzy sugerują, że dochody sektora wołowiny i mleka w USA spadną o prawie 90 procent do roku 2035.

###

irme.pl

Źródło: The Conversation