GospodarkaKlimatPrzemysłŚrodowisko

Globalna produkcja żywności zagrożona kryzysem klimatycznym

Żywność

Obszary uprawy żywności doświadczą drastycznych zmian w opadach deszczu i temperaturach, jeśli globalne ocieplenie będzie się utrzymywać w obecnym tempie.

Nowe badania sugerują, że jedna trzecia światowej produkcji żywności będzie zagrożona do końca stulecia, jeśli emisje gazów cieplarnianych będą nadal rosły w obecnym tempie.

W wielu najważniejszych obszarach uprawy żywności na świecie temperatura wzrośnie, a wzorce opadów deszczu ulegną drastycznej zmianie, jeśli temperatura wzrośnie o około 3,7 ° C, a prognoza wzrośnie, jeśli emisje pozostaną wysokie.

Naukowcy z Uniwersytetu Aalto w Finlandii obliczyli, że około 95% obecnej produkcji roślin uprawnych odbywa się na obszarach, które określają jako „bezpieczną przestrzeń klimatyczną” lub w warunkach, w których temperatura, opady i suchość mieszczą się w określonych granicach.

Gdyby temperatura wzrosła o 3,7 ° C lub mniej więcej do końca stulecia, ten bezpieczny obszar drastycznie się skurczył, dotykając głównie południową i południowo-wschodnią Azję oraz afrykańską strefę Sudano-Saheli, zgodnie z artykułem opublikowanym w czasopiśmie One Earth.

Jeśli jednak emisje gazów cieplarnianych zostaną zredukowane, a świat osiągnie cele porozumienia paryskiego, to ograniczając wzrost temperatury do 1,5 ° C lub 2 ° C powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej, zagrożone byłoby tylko około 5–8% światowej produkcji żywności.

Matti Kummu, profesor nadzwyczajny globalnej żywności i wody na Uniwersytecie Aalto i główny autor artykułu, powiedział: „Jedna trzecia światowej produkcji żywności będzie zagrożona. Powinniśmy się martwić, ponieważ przestrzeń bezpieczna klimatycznie jest dość wąska. Są jednak środki, które możemy podjąć w celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Powinniśmy także wzmocnić pozycję ludzi i społeczeństw znajdujących się w strefach zagrożenia, aby zmniejszyć wpływ i zwiększyć ich odporność i zdolności adaptacyjne”.

Chociaż rosnące temperatury mogą zwiększyć produkcję żywności w niektórych obszarach, które są obecnie mniej produktywne, takich jak regiony skandynawskie, nie byłoby to wystarczająco blisko, aby zrekompensować utratę ważnych regionów produkujących żywność na południu, powiedział Kummu.

„Będą zarówno zwycięzcy, jak i przegrani, ale straty przeważą nad zwycięstwami, a po prostu nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby produkcja żywności mogła ruszyć – już osiągnęliśmy granice” – powiedział.

Powiedział też, że ucierpiałoby to na hodowli bydła, a także na zagrożeniach dla produkcji roślinnej, a na wielu obszarach prawdopodobnie wystąpiłby znaczny wzrost niedoboru wody.

Naukowcy zbadali wpływ zmian klimatycznych na 27 najważniejszych upraw spożywczych i siedem gatunków zwierząt gospodarskich.

Badania wykazały, że pod koniec tego stulecia, w scenariuszu o wysokiej emisji, na całym świecie może znajdować się nawet 1,5 miliona mil kwadratowych (4 miliony kilometrów kwadratowych) nowej pustyni.

Pod wpływem ocieplenia od 1,5 ° C do 2 ° C borealne lasy w Ameryce Północnej, Rosji i Europie skurczyłyby się z obecnych 7 mln mil kwadratowych do około 6 mln mil kwadratowych do roku 2100.

W scenariuszu wysokich emisji pozostanie tylko 3 mln mil kwadratowych, prognozują naukowcy.

Artykuł uzupełnia poprzednie badania, które wykazały, że globalne ocieplenie już ma wpływ na produktywność rolnictwa.

Źródło: The Guardian