Sto miliardów ton dwutlenku węgla może zostać usunięte z powietrza do końca wieku poprzez dietę wegetariańską i ponowne zalesianie pól uprawnych.
To oszacowanie studium potencjalnego ograniczenia emisji dwutlenku węgla w wyniku przekazania ziemi wyzwolonej naturze.
Jedna czwarta globalnych emisji gazów cieplarnianych pochodzi z żywności i rolnictwa, przy czym większość stanowi hodowla zwierząt w bogatych krajach.
A zwierzęta potrzebują ogromnej ilości ziemi do wypasu i uprawy paszy.
Badanie wykazało, że gdyby bogatsze kraje odeszły od diety bogatej w mięso, potrzeba by znacznie mniej ziemi do uprawy żywności, a ogromne obszary można by pozostawić, aby powróciły do ich naturalnego stanu, z dzikimi roślinami i drzewami pobierającymi węgiel z atmosfery.
Tę „podwójną dywidendę klimatyczną” można osiągnąć poprzez powiązanie polityki dotyczącej gruntów, żywności, zdrowia publicznego i klimatu.
„To podwójna wpadka” – powiedział dr Paul Behrens z Leiden University w Holandii, który kierował badaniami.
„Wiemy, że zmiana diety może zaoszczędzić ogromną ilość emisji dzięki unikaniu emisji z rolnictwa opartego na zwierzętach, ale możemy również zaoszczędzić duże ilości ziemi, które można wykorzystać do sekwestracji węgla z atmosfery”.
Naukowcy oszacowali efekt przejścia na dietę z odrobiną mięsa, ale dużą ilością warzyw przez ponad 50 krajów o wysokich dochodach.
Szacują, że ta „planetarna dieta zdrowotna” zmniejszyłaby roczne emisje z produkcji rolnej o prawie dwie trzecie, podczas gdy umożliwienie dawnym terenom rolniczym powrotu do naturalnego stanu usunęłoby z atmosfery 98,3 miliarda ton dwutlenku węgla do końca wieku (około 14 lat). lat całkowitych globalnych emisji z rolnictwa).
„Innym sposobem myślenia o tym jest to, że można by w przybliżeniu podwoić emisje, które można zaoszczędzić, stosując dietę opartą na roślinach, gdyby pozwolono na ponowne zdziczenie lub ponowne zalesienie ziemi” – powiedział dr Behrens.
Rośnie świadomość, że zmiany klimatyczne i przyroda są ze sobą nierozerwalnie związane i muszą być rozwiązywane razem.
„Naprawdę chodzi o to, aby jednocześnie mieć wspólny obraz polityki żywnościowej, polityki gruntowej i klimatycznej oraz fundamentalnie dostosować dotacje, aby to wykorzystać” – dodał.
Badanie zostało opublikowane w Nature Food.
###
irme.pl
Źródlo: BBC NEWS / Nature Food